Gemeente Ede

nummer 284 / Ede, 9 december 2003

Grote veranderingen openbaar busvervoer in de regio

Op 14 december wijzigt de dienstregeling van het openbaar busvervoer in het gebied Wage-ningen, Ede, Rhenen en Veenendaal ingrijpend. Veel verandering zijn verbeteringen zoals snellere busverbindingen, een volwaardige stadsdienst voor Ede en een betere verdeling van vertrektijden van diverse streekbussen. Tegelijk wordt de interliner Arnhem Ede / Wageningen vervangen door een uitbreiding van streeklijn 86 die hetzelfde traject rijdt.

In de nieuwe situatie vanaf 14 december zijn vele verbeteringen te verwachten. Zo sluit op alle intercity- en sneltreinen een bus aan richting Wageningen busstation, en terug. Tussen Wageningen en Ede gaan in ochtend 8, overdag 6 en in de avond 4 bussen per uur rijden. Er komt een snellere verbinding naar meer wijken, zoals Maandereng en Wageningen Oost. Bovendien vertrekken veel bussen zo veel mogelijk op vaste vertrektijden en hebben vaste aansluitingen, zodat de reiziger eenvoudiger zijn vertrektijd kan onthouden.

Een belangrijke verbetering is de invoering van een volwaardige stadsdienst in Ede. Daar gaan 3 stadslijnen de volgende wijken bedienen:

* Lijn 2: Ede NS Rietkampen NS

* Lijn 3: Ede NS Veenderweg Veldhuizen Centrum Ede NS
* Lijn 4: Ede NS Centrum Veldhuizen Veenderweg Ede NS

Hiermee krijgen bewoners van de wijk Maandereng een goede verbinding met het Station NS. De vertrek- en aankomsttijden van de stadslijnen zijn de gehele dag gelijk. De bussen rijden van maandag t/m zaterdag 2 keer per uur overdag, s avonds en op zondag 1 keer per uur. De stadsbussen sluiten op het station Ede/Wageningen aan op de intercity naar Utrecht en de sneltrein naar Arnhem en Utrecht.

Wijzigingen Interliner
Ook op de streeklijnen worden veel veranderingen doorgevoerd. Belangrijkste wijziging is het vervangen van de interliner 336, Arnhem Ede/Wageningen door extra ritten op lijn 86. Hierdoor rijdt in de spits op doordeweekse dagen ieder kwartier een bus. Van maandag t/m zondag rijdt lijn 86 altijd minimaal 2 keer per uur. Speciaal voor reizigers naar de universiteit Wageningen rijdt lijn 86 in de zomerperiode frequenter zodat men tijdens introductiedagen en hertentamens nog steeds een goede verbinding heeft. Tijdens de Kerstvakantie rijden er minder bussen.

Verder worden er de volgende wijzigingen op de streekbuslijnen doorgevoerd:

* Lijn 80, Amersfoort Veenendaal Rhenen Wageningen: gewijzigde route en tijden

* Lijn 83, Ede Wageningen: gewijzigde route en tijden
* Lijn 84 Ede Wageningen: gewijzigde route en tijden
* Lijn 85, Ede Veenendaal: gewijzigde tijden
* Lijn 86, Ede Wageninen Arnhem: extra ritten
* Lijn 87, Ede NS Rietkampen: vervangen door stadsdienst Ede
* Lijn 251, Arnhem Wageningen: gewijzigde frequentie
* Lijn 309, Ede NS Sportlaan: vervangen door stadsdienst Ede

Bekijk hier de twee kaartjes: stadsdienst en streekdienst. Uitgebereide informatie over de exacte wijzigingen van routes, vertrektijden en lijnnummers staan vermeld op de internetsite van Connexxion, www.connexxion.nl