Gemeente Haarlem


3 december 2003

Pelm@haarlem.nl
246/2003
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht



Op zondag 14 december organiseert de gemeente Haarlem de inmiddels traditionele Haarlemse Kerstmarkt. Dit sfeervolle evenement in het centrum van Haarlem brengt een ieder snel in de juiste Kerststemming.

Grote Markt
Van 10.00 uur tot 18.00 uur staan 120 verlichte en versierde kramen op de Grote Markt. Alles wat nodig is voor een sfeervolle Kerst wordt hier aangeboden: van kerstbomen en kerstversieringen tot (gala)kleding, kerststoffen en attributen voor een kerstontbijt. Stadsbeiaardier Bernard Winsemius speelt van 10.00 tot 11.00 uur kerstliederen op het carillon van de Grote of St. Bavo Kerk. Op de markt is, ter hoogte van het standbeeld van Laurens Coster, een modeltreinbaan opgebouwd die door een prachtig sneeuwlandschap rijdt. En natuurlijk is er glühwein en warme chocolademelk.

Goede doelen
Op de kerstmarkt zijn 2 kramen beschikbaar gesteld aan goede doelen: Stichting 'Op Eigen Benen' Zambia en 'Voedselhulp voor Kinderen'. De stichting 'Op Eigen Benen' zet zich in voor de minder valide mens in het Centrum van Afrika. Alle medewerkers dragen de kosten zelf, m.a.w. alle inkomsten komen in Zambia terecht.
'Voedselhulp voor Kinderen' is een internationale instelling die praktische hulp biedt aan kinderen. De nadruk ligt nu op kinderen in Roemenie en Kenia. Beide instellingen verkopen handgemaakte artikelen uit de landen waar zij zich voor inzetten.

Podium
Vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur zal, twee keer per uur, de sprankelende voorstelling 'KerstDromen' te zien zijn op het grote podium nabij het standbeeld van Lourens Coster. Tijdens deze voorstelling van 15 minuten droomt een meisje in haar warme bed van kerst. Plotseling komt haar speelgoed tot leven en na een uitbundige kennismaking neemt een van haar lievelingspoppen het meisje mee naar de Noordpool waar ze kennis maakt met de Kerstman en zijn vrienden. Samen met hen viert ze het grote Noordpoolfeest. Als ze de volgende ochtend wakker wordt heeft ze maar 1 vraag. Was dit alles echt of heb ik gedroomd?

ENECO Energie
De verlichting van de totale kerstmarkt op de Grote Markt wordt gesponsored door ENECO Energie. Voor het stadhuis staat de ENECO Energie Experience; een multimediale roadshow waar de vonken vanaf vliegen. De show neemt u mee door een wereld van duurzame energie. Bezoekers van de kerstmarkt worden in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met ENECO Energie en kunnen ter plekke overstappen op Ecostroom, de groene stroom van ENECO Energie.

Gravenzaal Stadhuis
Om 11.00 uur geeft mevr. B. Martini, wethouder voor o.a. Economische Zaken, het startsein voor de activiteiten op en rondom de kerstmarkt. Tussen 12.00 en 18.00 uur treden er in de Gravenzaal acht verschillende koren op die kerstliederen zingen. De bodes van het stadhuis heten u hier van harte welkom en de Haarlemse koffiebrander Simon Lévelt biedt iedere bezoeker een kopje koffie of thee aan. De koren zijn ook buiten op de markt te horen via een geluidsinstallatie. Aflsuiter van het programma is het Koninklijk Mannenkoor "Zang en Vriendschap". In 2005 bestaat dit oudste mannenkoor van Nederland 175 jaar. Om dit jubileum financieel mogelijk te maken, verkoopt het koor zelfgemaakte kerststukken vanaf een kraam op de kerstmarkt.

Grote of St. Bavo Kerk
In de Grote of Sint-Bavokerk vindt de traditionele kerstmiddag plaats met een gevarieerd muzikaal programma, rondleidingen en kinderactiviteiten. De feestelijk verlichte kerk is open van 12.00 tot 17.00 uur. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Overige belangstellenden betalen 1 euro per persoon.
Op deze middag neemt Lenie van Schaik het eerste exemplaar in ontvangst van een cd met muziek gespeeld door stadsorganist Jos van der Kooy. Hij bespeelt het Müllerorgel, het Koororgel en het Van Covelen/Hagerbeerorgel, dat nu in de Nieuwe Kerk hangt, maar dat als 'zuiderorgel' honderden jaren in de Grote Kerk hing. De cd is een uitgave van de Vereniging Vrienden van de Grote of Sint-Bavokerk. Deze vereniging houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met de financiering van restauratieprojecten en het houden van rondleidingen in de kerk. En natuurlijk ook hier glühwein en warme chocolademelk.

Koningstraat.
Direct naast het stadhuis begint de Koningstraat. Ook in deze winkelstraat worden deze zondag Kerstactiviteiten georganiseerd. Door de Middeleeuwse Koningspoort aan het begin van de Koningstraat betreedt u het paleis van Koning Winter. Die vertelt hier ieder uur een spannend winterverhaal. Iedereen mag met Koning Winter op de foto. In deze straat staat ook de inpakkraam. Heeft u een leuk kerstgeschenk op de kerstmarkt gekocht, laat dat dan feestelijk inpakken in de Koningstraat. En uiteraard ook hier ....glühwein en warme chocolademelk.


Korenprogramma Gravenzaal

11.00-11.15 Opening door mw. B. Martini
12.00-12.45 Blue moon
12.45-13.30 Sleutelkoor
13.30-14.15 Harlem Nocturne
14.15-15.00 Rumours
15.00-15.45 Voices
15.45-16.30 Weiland ensemble
16.30-17.15 Lef
17.15-18.00 Zang en Vriendschap

Programma Grote Kerk

10.00-11.00: bespeling Carillon door Bernard Winsemius
12.00-12.30: Quasi Quartetto
12.45-13.15: Duo Presburg
13.30-14.00: El Jakim
14.15-15.00: overhandiging cd aan Leny van Schaik
15.00-15.30: Musica Dolce
15.45-16.15: Carol Singers
16.30-17.00: Symfonisch Blaasorkest Heemstede



Meer informatie en fotomateriaal is te verkrijgen via de gemeente Haarlem,
afd. EZ/Marktmeesters,. Tel.nr.: 023-5113845 of e-mail Pelm@haarlem.nl


---- --