Politie Friesland


Politieberichten 13/12 13.00 uur t/m 14/12 13.00 uur

Fryslan 14-12-2003 - Nadere inlichtingen bureau Communicatie tel: 0900
- 8844

Leeuwarden: aanrijding met letsel.

Zaterdag omstreeks 14.30 uur vond op de kruising Tesselschadestraat en de Westersingel een aanrijding plaats tussen twee autos. Een 32-jarige automobilist uit Leeuwarden reed over de Tesselschadestraat en wilde op de kruising linksaf de Westersingel inrijden. Een 45-jarige automobiliste uit Leeuwarden reed ook op de Tesselschadestraat en kwam uit tegenovergestelde richting. Op de kruising reed de 32-jarige met de voorzijde tegen de linkervoorzijde van de auto van de 45-jarige. De 45-jarige bestuurster en een 32-jarige inwoonster van Leeuwarden en passagiere, van de 32-jarige zijn per ambulance overgebracht naar MCL Zuid voor onderzoek. Beiden nekklachten.

Burgum; ongeoorloofd vuurwerk

Zaterdag omstreeks 13.15 uur werd naar aanleiding van een onderzoek in verband met vuurwerk bij een 47-jarige inwoner van Waskermeer bij een 32-jarige inwoner van Burgum 16 kilo vuurwerk in beslag genomen. Betreft professioneel vuurwerk uit China. Het vuurwerk is in beslag genomen en tegen de beide verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Blessum: man door trein gegrepen en overleden.

Zaterdag omstreeks 14.00 uur werd langs de spoorlijn tussen Deinum en Franeker een 55-jarige inwoner van Waalwijk door een achter op komende trein gegrepen en hierna overleden. Het slachtoffer liep samen met een 49-jarige inwoner van Smilde langs de spoordijk. Zij zouden op wild jagen. De 49-jarige liep voorop. Op een gegeven moment hoorde de 49-jarige een geluid en kort daarop reed de trein hem voorbij. Hij keek toen achterom en zag de 55-jarige niet meer. Iets verderop stopte de trein en reed vervolgens door. Bij hectometerpaal 19.2 werd het stoffelijk overschot van de 55-jarige aangetroffen. Het stoffelijk overschot lag onder aan de spoorberm.

Tjerkgaast: aanrijding met letsel.

Zaterdag omstreeks 18.00 uur vond op de Strjitwei een aanrijding plaats. Een 64-jarige automobilist uit Leeuwarden was net de brug gepasseerd en in een naar rechts gelegen bocht reed hij op devoor hem linkerweghelft. Uit tegenovergestelde richting kwam een 30-jarige automobilist uit Leeuwarden. Beiden probeerde een aanrijding te voorkomen, maar uiteindelijk botsten ze frontaal tegen elkaar. De 64-jarige en een inzittende, gegevens onbekend, zijn met borstklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Twee inzittenden van de 30-jarige, een 55-jarige inwoonster van Lemmer en een 57-jarige inwoner van Lemmer zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek met nek- en borstklachten. Beide voertuigen zwaar beschadigd.

Leeuwarden: poging tot doodslag.

Zaterdag omstreeks 17.15 uur vond een steekpartij plaats in een pand aan de Goudenregenstraat. Een 32-jarige inwoner van Leeuwarden zou gestoken zijn met een mes in hals en nek. Hij is per ambulance overgebracht naar MCL Zuid voor behandeling. Uit onderzoek bleek dat een 49-jarige inwoner van Leeuwarden de dader zou zijn geweest. Hij is na de steekpartij vertrokken en kon om 18.45 uur in de buurt worden aangehouden en is naar het bureau overgebracht voor verder onderzoek. Het steekwapen dat de dader heeft weggegooid is nog niet terecht. De toedracht naar de steekpartij is niet bekend. Onderzoek loopt nog.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden en verzet gepleegd,

Zaterdag omstreeks 19.30 uur werd in een supermarkt aan het Hoeksterpad een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake winkeldiefstal. Hij had diverse goederen weggenomen. Bij zijn aanhouding bedreigde hij de aangever, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden. Toen de politie de man wilde overbrengen naar het bureau verzette hij zich weer en is geboeid overgebracht. Op het bureau werd hij tevens in verzekering gesteld voor het verdere onderzoek.

Heerenveen: rijden zonder rijbewijs.

Zaterdag omstreeks 05.50 uur werd op de Rijksweg A32 onder Heerenveen een 38-jarige inwoner van Heerenveen gecontroleerd. Bij controle bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: autodieven aangehouden.

Zaterdag omstreeks 22.00 uur reed een politieauto achter een personenauto op de Oedswei te Grou. Men wilde deze auto controleren. Hierop zette de bestuurder van deze auto, de auto op een oprit. De auto werd bestuurd door een 32-jarige inwoner van Heerenveen. Bij controle bleek dat er geen sleutel in het contact zat en de draden waren doorverbonden. Bij de 32-jarige zat een 28-jarige inwoner van Leeuwarden. Op verdenking van diefstal van een auto zijn beide aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na voorgeleiding bleek dat zij de auto hadden weggenomen vanaf het Oldehoofdsterkerkhof. Eigenaar van deze auto bleek een 25-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan.

Sint Annaparochie: vernieler aangehouden.

Zaterdag omstreeks 23.00 uur werd bij een lokaliteit aan de Beuckelaerstraat een raam ingegooid. Door portiers werd een 41-jarige inwoner van Leeuwarden aangewezen als zijnde de dader. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek. De verdachte had een ruit van de toegangsdeur vernield en een stoel op een vrouw doen terechtkomen. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Totaal overzicht rijden onder invloed.

Zaterdag, 23.55 uur, Joure Geert Knolweg, 23-jarige inwoner van Joure,425 ug/l, rijverbod, Kort-Om.

Zondag 01.00 uur, Hee, Hoofdweg, 42-jarige inwoner van Midsland, 370 ug/l, rijverbod 3 uur, Kort-Om.

Zondag 01.30 uur, Sint Annaparochie, 63-jarige inwoner van Vlissingen, 320 ug/l, rijverbod 2 uur, Kort-Om.

Zondag, 03.40 uur, Menaldum, Bitgumerdyk, 21-jarige inwoner van Minnertsga,480 ug/l, rijverbod 4 uur, Kort-Om.

Zondag, 06.20 uur, Heerenveen, Badweg, 24-jarige inwoner van Sintjohannesga, 300 ug/l, rijverbod 2 uur, Kort-Om.

Wolvega: aanrijding en verlaten plaats aanrijding.

Zondag omstreeks 01.15 uur vond een aanrijding plaats op de Stadhouderlaan. Een 54-jarige inwoner van Emmeloord had zijn auto geparkeerd voor een woning. Een onbekende heeft vervolgens de geparkeerde auto geschampt en is hierna direct doorgereden. Om 01.40 uur zag de politie op de Stadionweg te Heerenveen een auto staan met daarbij twee personen. Het kenteken van deze auto kwam overeen met het kenteken van de auto die in Wolvega een geparkeerd staande auto had aangereden. Bij de auto stonden een 43-jarige en een 38-jarige, beiden inwoners van Wolvega. De 43-jarige had gereden. Bij onderzoek bleek dat hij geen rijbewijs had en dat hij had gedronken. Op het bureau blies hij 865 ug/l. De auto werd tevens in beslag genomen en proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Sneek: bezit drugs.

Zondag omstreeks 02.30 uur werd in een lokaliteit aan de Marktstraat een 16-jarige inwoner van Sneek aangehouden. In de zaak waren een tiental pillen uit zijn jaszak gerold. Bij fouillering werd een roze pilletje aangetroffen en een zakje wiet. De jongen is aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek.

Lemmer: Vechtpartij en 1 aangehouden.

Zondag omstreeks 03.45 uur vond een vechtpartij plaats voor een pand aan de Nieuwburen. Er vielen over en weer klappen. Op aanwijzingen van getuigen werd een 23-jarige inwoner van Lemmer aangewezen als zijnde de verdachte. Aanleiding van deze vechtpartij was dat in de zaak ruzie was ontstaan om een meisje. Men zou het buiten uitvechten. De tegenpartij zou een dikke jongen met een donkere huidskleur en had kort kroes haar zijn . Deze was inmiddels weggelopen. Bij de vechtpartij buiten stond ook een manspersoon de politie te beledigen. Deze man werd door omstanders opgejut. Bleek een 30-jarige inwoner van Lemmer te zijn. Hij werd langzaam de zaak ingeduwd en kom daar worden aangehouden. Hij verzette zich hevig en bleef de politie beledigen. De verdachte is overgebracht naar het bureau in Joure voor nader onderzoek.

Sneek: autoinbreker aangehouden.

Zondag omstreeks 05.00 uur werd op de Harinxmakade een 18-jarige inwoner van Utrecht aangehouden. Bij het zien van politie gooide de verdachte een jas in het water. Jas eruit gevist en naar het bureau. Daar bleek reeds aangifte te zijn gedaan van diefstal uit een auto. Hiervan moet nog aangifte worden opgenomen. Het betrof een leren jas.

Drachten: brandstichting

Zondag omstreeks 02.00 uur werd brand gesticht in een woning aan de Wetterwille. Via de brievenbus werd aan de binnenzijde een rolgordijn in brand gestoken. Er ontstond een behoorlijke rookontwikkeling. De bewoners werden wakker, omdat een auto wegreed. Ze zagen toen een behoorlijke rookontwikkeling. De man is naar beneden gegaan. Rolgordijn helemaal opgebrand en vloerkleed stond nog in brand en is naar buiten gegooid. Aangifte hiervan werd gedaan door een 59-jarige inwoner van Drachten.

Drachten: Mogelijke autoinbreker aangehouden.

Zondag omstreeks 06.00 uur werd melding gemaakt dat in de Bruins Slotstraat een persoon verdacht langs autos liep. Even later kwam een melding binnen dat een auto was opengebroken. In de Bruin Slotstraat zag de politie de persoon lopen . Men is de verdachte even kwijt geweest, maar uiteindelijk kon in de bossages in een tuin aan de Pier Panderstraat een 15-jarige inwoner van Drachten worden aangehouden. Bij fouillering bleek hij in zijn rugzak inbrekersgereedschap te hebben. Dit is in beslag genomen. Verdachte is overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Ouders zijn in kennis gesteld. Onderzoek loopt nog.

Rottevalle: aanrijding met letsel.

Zondag omstreeks 01.00 uur vond op de Heidbuorren een aanrijding plaats. Een 23-jarige automobilist uit Houtingahage raakte in een bocht de macht over het stuur kwijt en botste tegen een boom. Per ambulance is hij overgebracht naar het ziekenhuis en in het ziekenhuis is bloed afgenomen in verband met drankgebruik. Kreeg een rijverbod van 12 uur. Auto total loss.

Harlingen: diefstal benzine 2 verdachten aangehouden.

Zondag omstreeks 04.00 uur werd melding gemaakt dat een tweetal mannen benzine aan het aftappen waren uit een auto die geparkeerd stond op parkeerterrein nabij de Waddenhal. Dit was door de douane gezien Omstreeks 04.05 uur werd een auto leeg aangetroffen bij een bedrijvencentrum op het industrieterrein. Omstreeks 05.00 uur verliet de auto met daarin twee personen het industrieterrein Op de oude Rijksweg onder Herbaijum de auto gecontroleerd. In de auto lag een koevoet en een jerrycan en een tankdop. De beide inzittenden, een 27-jarige inwoner van Leeuwarden en een 32-jarige inwoner van Harlingen zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek, De auto is in beslag genomen. Onderzoek loopt nog.