Gemeente Roosendaal



---

Mentorschap op straat

Een nieuwe schakel in de keten

Iedereen in Roosendaal heeft wel een mening over waar 'jeugd' zich mee bezig houdt, vooral als het om 'ongewenst' of 'lastig' gedrag gaat. En als het dan ook nog over allochtone jongeren gaat, is die mening vaak nog meer uitgesproken. Maar heel vaak blijft het bij een mening en gebeurt er verder niets. Totdat betreffende 'jeugd' zodanig lastig wordt, dat politie-ingrijpen nodig is.

Het Platform Criminaliteitspreventie Jeugd van het preventieproject 'Van Losse Schakels naar Keten' heeft als opdracht er voor te zorgen dat in Roosendaal alle activiteiten voor jeugdigen die gebeuren rondom het voorkomen van criminaliteit en (ernstige) overlast beter op elkaar aansluiten. Een nieuwe schakel in de keten is het project Mentorschap op straat.

Het opgroeien staat centraal

Mentorschap op straat richt zich op voornamelijk allochtone jongeren van 12 tot 23 jaar met 'opgroei-vragen', 'opgroei-risico's', 'opgroei-problemen' op straat, thuis, op school, met vrienden, met autoriteiten (politie, ouders, leraren, bazen enz.). Deze jongeren hebben een steuntje in de rug nodig om niet verloren te gaan in de ingewikkelde en veeleisende maatschappij; om niet te gaan behoren bij de lastige jeugd met ongewenst gedrag; om niet het risico te lopen criminele dingen te gaan doen.

Het zijn vaak de jongeren, die wel bekend zijn bij velen, maar verder geen begeleiding of ondersteuning krijgen. Daarvoor zijn ze 'net niet erg genoeg'. Hun ouders zitten vaak wel met de handen in het haar, maar bij wie kunnen die terecht met hun vragen en problemen?

Die jongeren (maar ook hun ouders) kunnen best een periode een mentor of coach gebruiken.

Een mentor, die uit de eigen doelgroep komt (of daar heel bekent mee is), die kan luisteren en kan bemiddelen, die kan adviseren en daar ook voldoende levenservaring voor heeft en die zich vrijwillig minimaal een jaar beschikbaar stelt. Kortom, een mentor die de jongeren de goeie richting in kan duwen. Het mentorschap vindt overal plaats waar de jongere zich bevindt, dus onder andere op straat.

In januari direct van start

Met ingang van 1 januari 2004 zal het Platform dit projectonderdeel gaan ontwikkelen in samenwerking met K2. Al in het begin van 2004 zal er gestart worden met begeleidingen. Daarvoor wordt in januari 2004 een coördinator aangesteld. Behalve met het opstarten van het project zal die zich gelijk gaan richten op het werven van begeleiders, mentoren, op het geven van voorlichting aan ouders en instellingen. Gaandeweg 2004 zal de methode van begeleiding verder uitgewerkt worden om uiteindelijk te leiden tot een goeie werkvorm, die gebruikt kan worden in Roosendaal. Een werkvorm die gebruikt kan worden zolang dat nodig is en zolang dat resultaat oplevert.