Ingezonden persbericht

RSB brengt spannende theatervoorstelling The Planets

SCHIEDAM, 20031014 -- Op 13 december aanstaande zal het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest (RSB) een nieuwe stap zetten in haar streven zo vernieuwend mogelijk bezig te zijn. Een theaterproductie van grote omvang zal dan op de planken worden gezet met daarin een centrale rol voor het RSB.



Met een spannend verhaal als rode draad zullen het RSB, de Erasmus Dance Company, slagwerkgroep Gamberro en verschillende acteurs een familievoorstelling van circa 75 minuten op de planken brengen. Uniek aan de productie is dat rondom klassieke muziek (The Planets van Gustav Holst) een verhaal gericht op de hele familie is geschreven. Gebruik makend van de sferen die de muziek oproept komt het geacteerde verhaal tot leven. Het feit dat in het stuk ook rollen zijn weggelegd voor een slagwerkgroep en een dansgroep geeft aan dat The Planets zowel voor de oren als voor de ogen boeiend zal zijn.


Aanleiding voor de productie is de wens van het RSB om jaarlijks een project uit te voeren waarbij blaasmuziek in een ander licht geplaatst wordt dan te doen gebruikelijk in de HaFaBra - wereld. Hiervoor zoekt het RSB regelmatig de samenwerking met ander kunstvormen. Zo is in het verleden al samengewerkt, met beeldkunstenaars, dichters, schilders en strijkers. Met als uitgangspunt de muziek van The Planets is de organisatie halverwege 2002 van start gegaan met als doel een volwaardige theatervoorstelling te produceren.


Het verhaal dat hiervoor nodig was, is in eerste instantie geschreven door projectleider Pim Halkes van The Planets en later vervolmaakt door regisseuse Marihuela Belt die ook de regie van The Planets op zich heeft genomen. Rode draad vormt de zoektocht naar water door twee jongens die op de uitgedroogde aarde wonen waar om elke druppel water wordt gevochten. In hun zoektocht belanden ze uiteindelijk in de ruimte, waar ze de vreemdste dingen mee maken.


De voorstelling wordt opgevoerd in Theater a/d Schie dat ruimte biedt aan circa 700 toeschouwers en met een toneeloppervlakte van 400 m2 bijzonder geschikt is voor een productie als The Planets.


Datum: 13 december

Locatie: Theater a/d Schie, Stadserf 1, Schiedam
Aanvang: 20.15

Kaarten: Tot en met 12 jaar 5 euro, boven de 12 jaar 7 euro
Reserveren: Via planets-reserveren@xs4all.nl of bel 010-4253801 (Vermeld uw naam en aantal kaarten)


Over het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest


Het Rotterdams Symfonisch blaasorkest (RSB) is een blaasorkest bestaande uit circa 65 blazers in harmoniebezetting, dat zich onder andere profileert door het spelen van hedendaagse muziek. In het verleden zijn diverse premières uitgevoerd, met vernieuwende muziekstijlen en experimenten. Eind 1999 bijvoorbeeld zijn in samenwerking met het Leidse componistencollectief 'Made in Leiden' zeven nieuwe composities ten gehore gebracht rond gedichten van Leidse dichters. Vorig jaar heeft het RSB 'Ahab' uitgevoerd, een muzikale compositie met vertelling over de walvis Moby Dick.


Over de dirigent


Carlo Balemans studeerde HAFA- en Orkestdirectie aan het Rotterdams Conservatorium met als docenten Jaap Koops en Arie van Beek. Momenteel is hij werkzaam als dirigent van 4 blaasorkesten in de vaandelafdeling. Met deze orkesten probeert hij zich maximaal in te zetten voor de eigentijdse klassieke blaasmuziek. Zo gingen composities van o.a. Bernard van Beurden, Jo van den Booren, Barbara Wooff en Hugo Hartig onder zijn leiding in première. Als dirigent van eigentijdse muziek was Carlo Balemans werkzaam bij professionele ensembles als het Bangkok Symphony Orchestra, het Nederlands Klarinetkwartet, Koperensemble 'Tell Brass' en de Wind Symphony of Carroll College (USA). Bij deze laatste gelegenheid heeft hij ook gastcolleges gegeven over de eigentijdse klassieke muziek in het algemeen.


Over de regisseur


Marihuela Belt is van oorsprong dramatherapeut en werkt met haar bedrijf ImproVisie (www.improvisie.nl) fulltime met improvisatietechnieken in voorstellingen en (bedrijfs)trainingen. Zij is één van de grondleggers van de voorstellingsvorm Abracadabra (improvisatie voor en met kinderen) en is daarnaast actief in improvisatietheater in ontwikkelingslanden. In het Yorin TV-Programma Starmaker gaf zij improvisatieles aan de deelnemers.


Over Erasmus Dance Company


De Erasmus Dance Company is een dansgroep bestaande uit studenten en afgestudeerden van de Erasmus Universiteit. Zij heeft een breed repertoire van moderne dansproducties, maar ook van dynamische, funky, jazzy en themaproducties. Zie voor meer info www.erasmusdancecompany.nl


Over slagwerkgroep Gamberro


Slagwerkgroep Gamberro staat onder leiding van percussionist Mark van Tilborg en bestaat grotendeels uit slagwerkers uit de omgeving Goirle (NBr). Zie voor meer informatie www.gamberro.nl.nu/





Ingezonden persbericht