Gemeente Hoogeveen


---

9 december 2003

Officiële opening zorgboerderij Wonderland in Stuifzand

Wethouder Thijs Leistra van Hoogeveen verricht zaterdag 13 december de officiële opening van zorgboerderij Wonderland in Stuifzand. Hij doet dat samen met de licht verstandelijk gehandicapte kinderen, aan wie de zorgboerderij dagbesteding biedt.

Wonderland is een melkveehouderij met ongeveer 75 melkkoeien en 75 stuks jong vee. Eigenaar familie Koopman biedt dagopvang aan een kwetsbare en moeilijk plaatsbare groep kinderen, die licht verstandelijk gehandicapt zijn. Om deze groep op te vangen was een ingrijpende verbouwing noodzakelijk. Met de feestelijke bijeenkomst zaterdag wordt stilgestaan bij het gereedkomen van de aanpassingen aan de boerderij.

Delen met anderen

Gerwin Koopman en Nina Nicola dachten al langer aan het verbreden van de activiteiten binnen hun melkveehouderij. ,,Enerzijds om het bedrijf economisch rendabel te kunnen houden, maar anderzijds ook vanuit een sociaal perspectief. Het mooie en goede dat wij ervaren in het werken met dieren en de natuur willen we graag delen met anderen. De gedachte om onze boerderij-activiteiten uit te breiden is dan ook niet alleen ontstaan uit economische motieven. Wij zijn maatschappelijk betrokken en denken dat er ook voor anderen in immateriële zin winst is te behalen'', aldus het echtpaar Koopman.

Stabiele omgeving

Wonderland biedt dagopvang aan 7 kinderen van verschillende ZMLK- en MLK-scholen in en rond Hoogeveen. In eerste instantie was het de bedoeling de voormalige jongveestal te verbouwen maar uiteindelijk is toch besloten een nieuw huis te bouwen op het terrein van het melkveebedrijf voor de kinderen en hun begeleiders. De zorgboerderij geeft de kinderen ruimte, rust en dieren. Een natuurlijke stabiele omgeving werkt voor deze kinderen heilzaam.

Het dagverblijf is de 'uitvalsbasis' van waaruit de kinderen op het erf kunnen spelen, de dieren in de stal verzorgen, of kunnen meelopen met Gerwin Koopman.

Stichting Zorgboerderijen

Wonderland is aangesloten bij de Stichting Zorgboerderijen Drenthe. Daar zijn op dit moment 13 zorgboerderijen bij aangesloten met een totale capaciteit van zo'n zeventig zorgplaatsen. De zorgboerderij in Stuifzand is de enige in Drenthe die naschoolse opvang heeft voor gehandicapte kinderen en ook de mogelijkheid biedt om af en toe te overnachten.

Eigen middelen

De verbouwing tot zorgboerderij is grotendeels gefinancierd uit eigen middelen. Daarnaast waren er bijdragen van de provincie en vanuit het het Oude-Diepproject (Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid). Eén van de doelstellingen van deze regeling en van het gebiedsprogramma Oude Diep is het stimuleren van verbreding van activiteiten van agrarische bedrijven.

Het programma

Het programma op zaterdag 13 december ziet er als volgt uit:
* 14.00 - 14.30 Ontvangst met koffie/thee
* 14.30 - 14.45 Welkomstwoord en inleiding over de zorgboerderij
* 14.45 - 15.00 Toespraak Wethouder Leistra
* 15.00 - 15.15 Openingshandeling door wethouder Leistra en de kinderen.

* 15.15 - 16.00 Drankje/hapje en bekijken boerderij

Lokatie: Zorgboerderij Wonderland aan de Brandligtsdijk 12 in Stuifzand.

© Copyright Gemeente Hoogeveen