Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Persbericht

Datum Nummer persbericht
10 december 2003 c094

---

Duizend Nijmegenaren gaan voor elkaar koken en bij elkaar eten

1000 Nijmegenaren gaan zaterdag 13 december voor elkaar koken en met elkaar eten. De duizend stadgenoten hebben gereageerd op de oproep van De Gelderlander en de gemeente Nijmegen om zich aan te melden voor 'Nijmegen eet'.

Ze zetten zaterdag een meergangendiner in de meest letterlijke zin van het woord voor: voor-, hoofd- en nagerecht worden telkens op een ander adres verorberd. Daartoe hebben De Gelderlander en de gemeente steeds drie huishoudens die bij elkaar in de buurt wonen aan elkaar gekoppeld. Het principe: huishouden A bereidt het voorgerecht en dient dat op in eigen huis. Daarna verkast het hele gezelschap naar huishouden B voor het hoofdgerecht en tenslotte naar het adres van C voor het nagerecht.

Buiten de duizend Nijmegenaren die meedoen, hebben de afgelopen weken vele tientallen mensen zich 'afgemeld' voor het eetfestijn: ze toonden zich zeer enthousiast en wilden dat, ondanks het feit dat ze zelf niet kunnen deelnemen, de organisatie laten weten.

'Nijmegen eet' is het sluitstuk van het Jaar van De Ontmoeting. Dit jaar stond Nijmegen in het teken van vele ontmoetingen die tot doel hadden dat stadgenoten niet langs maar mét elkaar gaan leven. Door elkaar te ontmoeten krijgen mensen meer zicht op ieders specifieke achtergrond, normen en waarden en cultuur.

Zo nodigden de leden van de Turkse vereniging DHD hun buren uit voor een bijzonder diner in hun verenigingsgebouw. Jongeren van jongerenorganisatie Blend-It gaan tijdens het wandelseizoen iedere maand op stap met aan rolstoel gebonden ouderen. Een kinderbus, ouderenbus, jongerenbus, vrouwenbus en kunstbus gingen op zoek naar de alledaagse cultuur in Nijmegen en omgeving. (Allochtone) vrouwenorganisaties zochten elkaar op en spraken over vormen van samenwerking. Verder werden er buurtdiners georganiseerd door in huizen verspreid over de stad steeds buurgenoten bij elkaar aan tafel te zetten.

Momenteel wordt onderzocht of continuering van in gang gezette ontmoetingen ook voor 2004 mogelijk is.

'Nijmegen eet' is een initiatief van het dagblad De Gelderlander en de gemeente Nijmegen. De Gelderlander schenkt iedere deelnemer een boekje met ANWB-fietsroutes in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant in de hoop dat de deelnemers nog een keer met elkaar afspreken voor een vervolgactiviteit. De gemeente zorgt er voor dat bij iedere inschrijver een fles ontmoetingswijn op tafel komt.

Muzikanten, koren, journalisten, kerstmannen en het voltallige college van burgemeester en wethouders bezoeken deelnemende huishoudens.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380 en Eric Reijnen, dagblad De Gelderlander, 06-20368041 of (024) 3650486


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht