Gemeente Amersfoort

Zaterdag 13 december: festiviteiten rond het Julianaplein Hoofdwegennet weer voor burgers en gebruikers

datum: 4 december 2003

Op zaterdag 13 december vinden er in de directe omgeving van het Prinses Julianaplein festiviteiten plaats. Gevierd wordt dat de piek in wegwerkzaamheden voorbij is. Onder het motto 'De weg is vrij; de stad kan weer ademhalen' geeft de gemeente Amersfoort het hoofdwegennet terug aan de stad, haar bewoners en gebruikers.

De festiviteiten vinden plaats tussen 11.00 en 16.00 uur 's middags. Het gebied (zie kaartje) wordt begrensd door de vierhoek Stadsring, Utrechtseweg, Kersenbaan en Arnhemseweg. Doorlopend rijden er paardentrams door het gebied. Bezoekers en passanten worden uitgenodigd de resultaten van tien maanden 'timmeren aan de weg' met eigen ogen te bekijken. Er zijn vijf in- en uitstaphaltes gecreëerd. In de buurt van de haltes worden bezoekers getrakteerd op winterse versnaperingen. Uiteraard is de kerstman ter plaatse, trekt een metershoge 'zingende' kerstboom de aandacht, staat een vijftal stoomwalsen opgesteld en is er onder de noemer 'Toen en nu' op het Prinses Julianaplein nr. 5 een fototentoonstelling ingericht.

Naast het doorlopende programma zijn er diverse optredens:
* om 11.00 uur start een demonstratie van ijssculpturen. Locatie is de grote boom op de hoek Utrechtseweg/Snouckaertlaan (tegenover het postkantoor);

* op het parkeerdek van 'tottweeduizendzeven' schudt Bob de Bouwer tussen 14.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk kinderhandjes;
* op het dakterras van Amicitia blaast vanaf 13.00 uur de Manhattan Big Band een stevig deuntje mee.

Op het Julianaplein zelf is een drietal koren te zien en te horen. Draadloos om 11.00 uur; Tourdion om 14.00 uur en het Smartlappenkoor om 15.00 uur.

Timmeren aan de weg
Groot onderhoud aan wegen en noodzakelijke verkeerstechnische aanpassingen zorgden in 2003 voor een piek in wegwerkzaamheden in Amersfoort. Maar liefst tien kilometer hoofdweg ging op de schop. Daarnaast werd bijna 13 kilometer vrijliggend fietspad aangelegd en zijn belangrijke verbeteringen doorgevoerd ten behoeve van de doorstroom voor openbaar vervoer. Doel van al deze werken is om een overzichtelijke en veilige situatie op alle hoofdwegen richting stadscentrum te creëren. Nieuw en duurzaam straatmeubilair, energiezuinig verlichtingsmateriaal, moderne verkeerslichten en groen verhogen bovendien de sociale veiligheid en geven de wegen het aanzien dat past bij het vernieuwde centrum van Amersfoort: sober, ingetogen, duurzaam en doelmatig.

Met het openstellen van de Heiligenbergerweg, de Stadsring en de Amsterdamseweg, is de piek in wegwerkzaamheden merkbaar voorbij. Aan de westkant van de stad kan de aanleg van het Eemplein nog voor vertraging zorgen. In het algemeen geldt: de weg is vrij, de stad kan weer ademhalen.