Gemeente Weert

11/12/2003

Koninklijke onderscheiding voor L. Sweron - Linnartz

Burgemeester C. Majoor heeft op zaterdag 13 december een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw L.G. Sweron - Linnartz. Dat gebeurde tijdens een afscheidsreceptie bij het beëindigen van haar praktijk als logopediste in Hotel Golden Tulip aan de Driesveldlaan in Weert.
Mevrouw Sweron-Linnartz krijgt de onderscheiding behorend bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw L.G. (Kiki) Sweron-Linnartz is geboren op 28 december 1938 te Weert en woont aan de Hoge Kei 111 in Weert.

Mevrouw Sweron is ruim 40 jaar als logopediste werkzaam in het St. Jans Gasthuis te Weert.
Zij heeft zich lokaal en regionaal ingezet voor haar beroep, maar daarnaast op vrijwillige basis de kwaliteit van en de bekendheid met logopedie en foniatrie trachten te bevorderen. Zij heeft pionierswerk verricht en door haar grote inzet er naar gestreefd om kinderen en volwassenen met een spraakgebrek zo optimaal mogelijk te helpen om verder te kunnen in het leven.

Mevrouw Sweron behaalde in september 1961 in Den Haag haar diploma logopediste (stem- en spraakheelkundige).
Aansluitend startte zij de eerste praktijk voor logopedie in Weert. Zij heeft daarmee een voortrekkersrol vervuld, omdat in die tijd de bekendheid met het beroep logopedist zeer beperkt was, zowel voor de patiënten als voor de verwijzende instanties. Zij was een pionier in haar vak. Van heinde en verre werd een beroep op haar gedaan omdat er in verre omstreken weinig of geen logopedisten waren. Er waren geen oefenmaterialen.
Zij heeft deze zelf ontwikkeld en samengesteld. Door in de navolgende jaren allerlei cursussen te volgen bleef zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van logopedie. In 1992 en 1993 volgde zij aan de Erasmus universiteit te Rotterdam de belangrijke 2e fase opleiding voor neurologische taal- en spraakstoornissen. Na deze opleiding was zij bevoegd om mensen met een herseninfarct (CVA) weer te leren spreken, hetgeen een zeer intensieve taak is.

Mevrouw Sweron heeft buiten haar praktijk en werkzaamheden in het ziekenhuis de schoollogopedie in de gemeente Nederweert opgestart in oktober 1968. In augustus 1987 werd de schoollogopedie overgenomen door de GGD.

Mevrouw Sweron was medeoprichtster en initiator van de regio-afdeling van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) en vervulde en vervult nog steeds de functie van penningmeester. De regio verzorgt cursussen, studiedagen en lezingen. Ze onderhandelt met ziektekostenverzekeraars en andere organisaties.

Medio 1985 werd de logopedistenkring Weert opgericht. Vanaf het begin was zij secretaris/penningmeester en nam zij de organisatie van de contactavonden voor haar rekening, evenals het representatieve gedeelte. De logopedistenkring Weert legde contacten met andere medische doelgroepen zoals KNO-artsen, kinderartsen, GGD, orthodontisten etc.
De logopedistenkring Weert werd op 27 maart 2001 Kwaliteitskring.

Mevrouw Sweron is medeoprichtster van de Kwaliteitskring 'Van Horneland' Weert, opgericht 27 maart 2001. Zij is penningmeester/secretaris en heeft ook hier het representatieve gedeelte tot haar taak.
Mevrouw Sweron is degene die bijeenkomsten organiseert (studiedagen, info-avonden door specialisten, trainen van vaardigheden etc.) en zo de contacten tussen alle collega's optimaliseert. Ook nu nog is zij meer dan 100% actief binnen de kwaliteitskring en is nog steeds de steun en toeverlaat voor collega's en allen die een beroep op haar doen.
Zij nodigt 3 à 4 maal per jaar vooraanstaande personen uit de wereld van de logopedie uit om lezingen te komen geven. Zij organiseert 1 maal per jaar bij- en nascholingscursussen voor personen (minimaal 15) die werkzaam zijn in de logopedie. Dit alles zijn werkzaamheden die zij buiten haar praktijk om organiseert en waar geen vergoedingen tegenover staan.