Vlaamse overheid

Investering van 924.000 euro in BAN Vlaanderen

Op initiatief van Vlaams minister van Economie Patricia CEYSENS fusioneren vier Vlaamse Business Angels Netwerken tot een vzw BAN VLAANDEREN. Met een investering van 924.000 euro verzekert de Vlaamse regering gedurende drie jaar de werking van deze vzw.

De Vlaamse overheid betoelaagt sinds drie jaar vier afzonderlijke Business Angels Netwerken: Vlerick BAN vzw, Limburg BAN vzw, Flanders Business Netwerk vzw en Bizzbees bvba. Een Business Angel Netwerk, afgekort BAN, brengt startende of groeiende KMO's met een kredietbehoefte in verbinding met private, informele investeerders. Het netwerk treedt niet zelf op als investeerder, maar informeert en sensibiliseert ondernemers en kandidaat-business angels en begeleidt hen bij het afsluiten van deals.

Een startende onderneming kent in het beginstadium vaak financiële problemen en grote risico's. Risicokapitaal- verstrekkers, zoals financiële instellingen, de overheid of risicokapitaalvennootschappen haken daarom dikwijls af waardoor een ondernemer op zoek moet naar private investeerders in de familie- of vriendenkring.

De zogenaamde Business Angels onderkennen dit probleem. Business Angels zijn vaak (ex-)ondernemers die hun spaarcenten willen investeren in beloftevolle startende of snelgroeiende ondernemingen. Zij investeren gemiddeld tussen 25.000 en 250.000 euro. Naast financiële steun, stellen zij ook hun jarenlange ervaring en expertise ter beschikking van de ondernemer. Business Angels hebben vaak uitgebreide netwerken van contacten en kunnen borg staan omwille van hun reputatie, om bijvoorbeeld klanten en leveranciers over de streep te trekken. Dit aspect houdt een belangrijke meerwaarde in voor de startende of groeiende ondernemingen. Business Angels kunnen van onschatbare waarde zijn voor deze bedrijven.

Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens: "Door de fusie van de vier BAN-netwerken ontstaat één Vlaamse marktplaats met voldoende kritische massa. Daar komen ondernemers met een kredietbehoefte in contact met Business Angels die bereid zijn beloftevolle investeringsprojecten te steunen. De centrale werking is bovendien erg kostenbesparend en verhoogt de zichtbaarheid. Het informeren, opleiden en voorbereiden van de ondernemers en de Business Angels verloopt voortaan op een grotere schaal. Maar BAN Vlaanderen blijft wel lokale antennes hebben in alle provincies om de bereikbaarheid te garanderen. Ik was en ben er nog steeds van overtuigd dat de vier Ban-netwerken veel beter zullen presteren als zij samenwerken als één Vlaamse BAN."

Om de werking van deze vzw BAN Vlaanderen gedurende drie jaar te garanderen, investeert de minister 924.000 euro. De overheidssteun heeft een afnemend karakter, gaande van 60% in het eerste jaar tot 33% in het derde jaar waardoor de vzw gedwongen wordt ook elders financieringsbronnen te zoeken.

"Ik wil BAN Vlaanderen aanzetten tot resultaatgericht en kwaliteitsvol werken. Daarom is 40% van de subsidies afhankelijk van de resultaten die zij kunnen voorleggen. Ik spreek dan bijvoorbeeld over het aantal deals of contacten die zij weten te realiseren, of het aantal Business Angels dat zich als lid aandient.", aldus de minister nog.

persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 00 e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---