Vlaamse overheid

Op voorstel van Patricia CEYSENS, Vlaams minister van Buitenlands Beleid, keurde de Vlaamse regering het toetredingsverdrag goed dat de vijfde uitbreiding van de Europese Unie concreet gestalte geeft voor Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije, Slovenië en de Tsjechische Republiek.

Minister Ceysens: "Niet minder dan 75 miljoen inwoners zullen zich dank zij dit verdrag in principe op 1 mei 2004 burgers van de Europese Unie kunnen noemen. Het gaat om de grootste en de meest complexe uitbreiding die de EU ooit heeft gekend, zowel wat betreft het aantal landen, de culturele en economische diversiteit, als de ermee gepaard gaande technische en financiële overgangs- maatregelen."

De toetreding van de Centraal- en Oost-Europese landen tot de EU is een bijzonder belangrijke stap in de wordingsgeschiedenis van de Europese Unie en we kiezen daarmee resoluut voor meer vrede, stabiliteit en democratie in Europa. Daarenboven biedt het opnemen van nieuwe lidstaten met een zeer groot groeipotentieel ook voor Vlaanderen een reeks onmiskenbare voordelen. De uitbreiding creëert hiermee de grootste economische markt ter wereld.

Centraal-Europa kreeg van meet af aan een prioritaire plaats in het Vlaams buitenlands en economisch beleid. Met acht van de tien nieuwe lidstaten werd immers een bilateraal samenwerkingsakkoord ondertekend, waarin telkenmale steun vanuit Vlaanderen bij de overname en toepassing van EU-wetgeving en -reglementering werd toegezegd. Ook werd een speciaal samenwerkingsprogramma uitgebouwd dat door middel van projectsubsidiëring de partnerlanden ondersteuning bood.

"De goedkeuring door de Vlaamse regering is dan ook een logische stap in een procedure die de jarenlange wederzijdse inspanningen van oude en nieuwe lidstaten met succes bekroont, en waaraan Vlaanderen actief heeft deelgenomen en bijgedragen", aldus de minister.

persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 00 e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---