Provincie Utrecht

Persbericht

Future Green Office Products wint de provinciale Milieuprijs 2003

11-12-2003
De provinciale Milieuprijs ( 4500,-) is gewonnen door Future Green Office Products uit Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen). Dit bedrijf heeft een productieproces ontwikkeld dat printercartridges - met een hoge milieubelasting - geschikt maakt voor hergebruik. Op 11 december is de provinciale Milieuprijs 2003 uitgereikt door de gedeputeerde Milieu, de heer Binnekamp.
Sinds 1994 stelt de provincie Utrecht elk jaar een geldbedrag beschikbaar voor drie bedrijven of instellingen binnen de provincie die milieuwinst boeken. Dat kan op verschillende vlakken: afvalstoffenbeleid, mobiliteit, landbouw of interne milieuzorg. De prijzen moeten worden besteed aan nieuwe milieu-investeringen.

Provinciale Milieuprijs 2003
De winnaar, Future Green Office Products in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen) zamelt duizenden lege printercartridges per maand in, vult ze opnieuw en verkoopt deze via distributiebedrijven. Daarnaast scheidt het bedrijf afval voor hergebruik en zuivert het spoelwater via een zuiveringsinstallatie. Hiermee wordt extra milieuwinst geboekt. De jury, die bestond uit vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel, GLTO en de Natuur en Milieufederatie Utrecht, was onder de indruk: 'Wanneer printercartridges eenmalig worden gebruikt, geven zij een hoge milieubelasting. Maar door het productieproces van Future Green Office Products wordt de levensduur van een cartridge verlengd.'

Het fruitbedrijf Henk Uijttewaal in 't Goy (gemeente Houten) won samen met Bertus van Doorn uit Werkhoven (gemeente Bunnik) en Ariën Smorenburg uit Woerden de tweede prijs ( 700) . Zij passen een nieuwe milieuvriendelijke methode tegen vruchtboomkanker toe. De fruittelers behandelen hun vruchtbomen tegen kanker met celkalk (kalk verdund met water) via de beregeningsinstallatie. Het is een goedkoop, eenvoudig en effectief middel dat niet belastend is voor het milieu.
Miton Accu's en Batterijen in Utrecht is derde geworden ( 700,-). Dit bedrijf zorgt ervoor dat oude accu's en batterijen van oplaadbare elektrische apparaten (boormachines, tandenborstels, etc.) weer als nieuw worden en bespaart daarmee de aanschaf van nieuwe apparaten. Hierdoor vindt een positieve beïnvloeding plaats van de weggooimentaliteit.

Prijs voor projecten 'Leren voor Duurzaamheid' Voor dit jaar sluit de provincie het programma Leren voor Duurzaamheid af. Het doel was om het moeilijke begrip 'duurzaamheid' onder de aandacht te brengen bij de burgers in de provincie Utrecht.
De eerste prijs ( 3000,-) is gewonnen door het Natuur en Milieueducatie Centrum De Woudreus in Wilnis (gemeente De Ronde Venen). Dit centrum heeft een programma ontwikkeld om middelbare scholieren actief te betrekken bij de toekomstplannen voor de inrichting van het landelijk gebied in hun gemeente. Het Multicultureel Instituut in Utrecht (MIU) heeft de tweede prijs ( 1000,-) in ontvangst genomen. Dit instituut heeft een training opgezet voor mensen werkzaam in de natuur en milieubranche om hun aanbod aantrekkelijk te maken voor allochtone groepen.

Natuur- en Milieuprijs
De Natuur- en Milieuprijs 2003 voor vrijwilligersorganisaties (uitgereikt door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en het IVN Consulentschap) is gewonnen door de Werkgroep Boomfeestdag IJsselstein. Meer informatie over deze prijs vindt u op www.nmu.nl.

Meer informatie: Martine Diaz, telefoon 030-2582657 of Martine.Diaz@provincie-utrecht.nl