Ingezonden persbericht


Bewoners Nuenen nu ook Kenniswijkers

Eindhoven, 11 december 2003 - Kenniswijk BV en Stichting Breedband Nu introduceren een nieuw initiatief in gemeente Nuenen c.a. waardoor de inwoners van Nuenen via internet goedkoper (en sneller) kunnen internetten, bellen en televisie kijken. Hiervoor wordt gestart met het realiseren van een breedbandinfrastructuur op basis van glasvezeltechnologie. Bewoners en lokale ondernemingen investeren in de aanleg van dit netwerk, worden mede-eigenaar en krijgen inspraak in de exploitatie ervan. Ook hebben zij invloed op de diensten die via dit netwerk beschikbaar komen. Het particuliere initiatief in Nuenen met ruim 7.500 woningen heeft een voortrekkersrol in Nederland, want succes van dit coöperatieve model betekent dat het elders gereproduceerd kan worden.

Frans Verhallen, wethouder van Nuenen: "Wij ondersteunen het initiatief van Breedband Nu en Kenniswijk BV van harte omdat de toegankelijkheid van breedband voor onze bewoners een krachtige impuls krijgt. Het gevolg van een hechte samenwerking".

Ambitie

De doelstelling is om 7.521 woningen en circa 200 bedrijven voor het eind van 2004 aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. De eerste 1.128 woningen zitten in het bestand van woningbouwvereniging 'Helpt Elkander', de eerste klant van Stichting Breedband Nu. Om dit te realiseren richt de Stichting Breedband Nu een Lokale Telecom Coöperatie (LTC) en de Netwerk Exploitatie Maatschappij (NEM) op. Deze LTC 'Ons Net Nuenen' bestaat uit een collectief van bewoners en bedrijven is eigenaar van de breedbandinfrastructuur.

Door de uitbreiding van het Kenniswijk-gebied is de Kenniswijk breedband vraagstimuleringsregeling ook voor de bewoners van Nuenen beschikbaar. Deze regeling is in het leven geroepen door het ministerie van Economische Zaken en maakt mogelijk dat bewoners een subsidie kunnen aanvragen voor de aanschaf en het gebruik van breedband (tenminste 10 Mb/s symmetrisch). De regeling loopt tot 31 december 2004.

Henri Smits, directeur Stichting Breedband Nu: "We verwachten al snel onze infrastructuur en bijbehorende dienstverlening regionaal te kunnen uitbreiden met behulp van het te verwachte positieve exploitatieresultaat".

Patrick Morley van Kenniswijk BV: "Het Nuenense initiatief is een prachtig voorbeeld van samenwerken aan innovatie tussen markt en overheid. Dat is precies waar het project Kenniswijk voor staat. Het coöperatieve infrastructuurmodel biedt bovendien mogelijkheden om ook buiten het Kenniswijk-gebied toe te passen".

Ontstaansgeschiedenis

Ruim twee jaar geleden is het idee voor dit coöperatieve model al ontstaan bij 'Close the Gap'. Om het initiatief te laten aansluiten op het Kenniswijk-project, heeft samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) een verzoek bij de minister van Economische Zaken ingediend voor de uitbreiding van het Kenniswijk-gebied met gemeente Nuenen c.a. Ook provincie Brabant heeft dit verzoek ondersteund. Diverse financiers en (regionale) partijen hebben al aangegeven interesse te hebben in het Nuenense model bij bewezen succes. Het ministerie van Economische Zaken garandeert in dit geval dat het gebruik van de vraagstimuleringsregeling door Nuenense bewoners geen beperkingen oplevert voor aanvragen vanuit Eindhoven en Helmond.


- Einde persbericht -

Over Kenniswijk BV

Kenniswijk BV coördineert en faciliteert een professionele en realistische experimenteeromgeving - de Kenniswijk-markt - voor diensten en infrastructuur op het gebied van (breedband)internet en (mobiele) communicatie. Zo'n 40.000 huishoudens in Eindhoven en Helmond kunnen dankzij Kenniswijk eerder dan de rest van Nederland gebruikmaken van innovatieve diensten. Bedrijven worden onder meer middels subsidie gestimuleerd in het ontwikkelen van nieuwe diensten en hebben de mogelijkheid deze direct te toetsen in de Kenniswijk-markt. Tevens worden aanbieders van infrastructuur gestimuleerd om breedbandinternet aan te leggen in de Kenniswijk-markt. Dit wordt aantrekkelijk gemaakt door de aanwezigheid van een vraagstimuleringsregeling voor consumenten. Daarnaast speelt Kenniswijk een belangrijke rol in het verrichten van onderzoek naar de sociale en economische effecten van ICT. Kenniswijk is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. De uitvoering is in handen van Kenniswijk BV, waarvan publieke en private partijen aandeelhouder zijn.

Over Stichting Breedband Nu

Stichting Breedband Nu is in juli 2002 opgericht door een drie personen die zich tot doel hebben gesteld om een versnelling aan te brengen in de uitrol van een of meerdere breedbandinfrastructuren. De stichting heeft tot doel:

a) het opzetten c.q. oprichten van een locale telecom entiteit voor de aanleg en exploitatie van breedbandige netwerken in Nederland;

b) het aanvragen van de benodigde vergunningen voor de aanleg van dergelijke netwerken;

c) het stimuleren van informatieoverdracht aan gemeenten, vastgoedpartijen en derden met betrekking tot de onder a. en b. genoemde doelen;

d) het doen van nader onderzoek naar nieuwe technologie;

e) het adviseren van derden over het onder a. t/m d. genoemde.

Persinformatie

Dit persbericht is een gezamenlijke boodschap van Stichting Breedband Nu en Kenniswijk BV en is in overleg met SRE, ministerie van Economische Zaken (DGTP), gemeente Eindhoven, gemeente Helmond en gemeente Nuenen tot stand gekomen.

Stichting Breedband.Nu

Henri Smits

Directeur

Telefoon (06) 53 37 21 15

Fax (040) 283 93 12

E-mail henrismits@breedbandnu.com

Kenniswijk BV

Marloes Barenbrug

Manager Marketing & Communications

Telefoon (040) 237 96 00

Fax (040) 237 96 01

E-mail marloes.barenbrug@kenniswijk.nl