AutoRai

11-12-2003

Mitsubishi Pajero Sport in touw tegen files

Mitsubishi speelt voortaan een belangrijke rol bij de filebestrijding in Nederland. De spitsteams van het KLPD (Korps Landelijke Politie Diensten) in Driebergen hebben namelijk sinds kort de beschikking over zes Mitsubishis Pajero Sport.

De 4WD-krachtpatsers worden onder meer gebruikt om gestrande voertuigen zo snel mogelijk van de rijbaan naar de kant te slepen, zodat het verkeer weer kan doorstromen.

De Mitsubishis Pajero Sport zijn onlangs door het KLPD in gebruik genomen. Dat gebeurde direct nadat Martin van Vugt, Managing Director van Mitsubishi Motor Sales Nederland (MMSN), de sleuteltjes had overgedragen aan een delegatie van het KLPD, onder wie Joop van Loon, chef van de spitsteams. Van een politieauto gaat een positieve uitstraling uit, zeg maar een voorbeeldfunctie, zegt Van Vugt. Mensen associëren de auto met zekerheid en kwaliteit, want daaraan hecht de politie zwaar. We zijn dan ook blij met de keuze van het KLPD voor de Pajero Sport. Bij de selectie van de autos heeft het KLPD vooral ook de diversiteit aan taken van de spitsteams in de strijd tegen filevorming meegewogen. 4WD is een eis, omdat we ook in sneeuw en bij ijzel willen acteren. In de auto moet genoeg ruimte zijn voor communicatieapparatuur en onder meer een EHBO-kist, afzetlint, pylonen en een spade. Verder spelen lage onderhoudskosten en een gunstige prijs een rol. Alles bij elkaar genomen kwam de Mitsubishi Pajero Sport als beste uit de bus, aldus Van Loon.

Door de berm
De spitsteams zijn enkele jaren geleden in het leven geroepen in het kader van incident management. De teams dragen bij aan de doorstroming van het verkeer, bijvoorbeeld door invoegend verkeer bij filegevoelige snelwegknooppunten te reguleren. Met de Pajero Sport kunnen we door de berm rijden om bij lastig bereikbare invoegstroken te komen, vertelt Van Loon. Verder verlenen de spitsteams assistentie als een auto door een aanrijding of door pech een rijstrook verspert. Vaak zijn we eerder ter plekke dan een sleepdienst. In dat geval kunnen we met een krachtige 4WD-auto als de Pajero Sport autos naar de vluchtstrook slepen.

De Mitsubishis Pajero Sport zijn met de kleuren en striping van de politie getooid. Ze zijn uitgerust met de beproefde en sterke 2,5-liter turbodieselmotor met intercooler. Dankzij een Power Pack levert deze motor 98 Kw/133 pk en een maximum koppel van 280 Nm. De Pajero Sport mag tot aan 2.800 kg trekken. De auto is uitgerust met de modernste veiligheidsvoorzieningen. Hij heeft ABS (antiblokkeer-remsysteem) met EBD (elektronische remkrachtverdeler), SRS-airbags, een inschuifbare stuurkolom en stalen balken in de portieren.

De Mitsubishis Pajero Sport staan dag en nacht paraat, verspreid over zes geografische units in de Randstad, Brabant en Limburg. Per jaar zullen de autos zon 30.000 kilometer afleggen onder de meest veeleisende omstandigheden.