CBS

Productie industrie gelijk, omzet blijft iets achter

De Nederlandse industrie heeft in oktober 2003 vrijwel evenveel geproduceerd als in oktober vorig jaar. De omzet komt 2 procent lager uit dan een jaar eerder. Dat komt mede door lagere afzetprijzen. Ten opzichte van september 2003 is zowel de productie als de omzet, voor seizoeninvloeden gecorrigeerd, ongeveer gelijk gebleven. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Industriële productie in oktober niet verder gedaald De productie van de industrie is in oktober gelijk gebleven ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2003 was de productie nog 2 procent lager dan in het derde kwartaal van 2002. Ook ten opzichte van september heeft de industrie in oktober van dit jaar vrijwel evenveel geproduceerd. In het derde kwartaal van 2003 daalde de seizoengecorrigeerde productie nog met 1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De metaalindustrie laat enige verbetering zien. Na zeven maanden van lagere productie, lag de productie in oktober op hetzelfde niveau als een jaar eerder. De metaal is goed voor ongeveer eenderde van de totale industriële productie. De papier- en grafische industrie produceerde in oktober zelfs aanzienlijk meer dan een jaar eerder. De aardolie-, chemische en rubberindustrie heeft het in oktober minder goed gedaan. De productie was weliswaar hoger dan in oktober 2002, maar de toename is sinds februari 2002 niet meer zo klein geweest.

Wel minder omzet
De industrie heeft in oktober van dit jaar 2 procent minder omgezet dan in oktober 2002. Deze daling is even groot als die in het derde kwartaal van 2003. Ongeveer de helft van de afname van de omzet in oktober is toe te schrijven aan lagere afzetprijzen. Dit betekent dat het omzetvolume ongeveer 1 procent kleiner was dan in oktober 2002. Overigens zijn de verbruiksprijzen juist hoger, waardoor de marges per saldo zijn verslechterd. Op de binnenlandse markt is 2 procent minder omgezet, terwijl de afzetprijs bijna 1 procent hoger was. Op de buitenlandse markt is 1 procent minder omzet behaald, bij ongeveer 2 procent lagere afzetprijzen. Nagenoeg alle branches binnen de industrie hebben minder omgezet en kampen met lagere tot stabiele afzetprijzen. Alleen de voedings- en genotmiddelenindustrie heeft 2 procent meer omzet geboekt. Dit kwam overeen met de stijging van de afzetprijzen in deze branche.

Technische toelichting
De omzet is exclusief BTW. De productie-index van de industrie beschrijft de groei van de industriële productie (de 'toegevoegde waarde'). Dit kan ook worden opgevat als de voor prijsverandering gecorrigeerde groei van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens. Verschillen in de ontwikkeling tussen productie en omzet hangen vooral samen met de volgende factoren. Allereerst wordt de omzetontwikkeling beïnvloed door prijsveranderingen, die niet van invloed zijn op de productiecijfers. Daarnaast spelen veranderingen in de voorraden eindproduct een rol. Verder loopt bij langdurige productieprocessen de omzet (vaak in de vorm van termijnbetalingen) niet per se parallel met de productie. Van meer statistische aard zijn verschillen in wegingschema's: vooral de aardolie- en chemische industrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie tellen zwaarder mee in de omzet- en prijsontwikkelingen dan in de productiegroei. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens.

PB03-220
11 december 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht