Gemeente Den Haag

december 2003
Woningen voor (nieuwe) Haagse leerkrachten (8 december)

Wethouder Pierre Heijnen ondertekent op 11 december een huisvestingsconvenant met diverse aanbieders van woningen. Hierdoor kunnen onder meer startende leerkrachten van buiten de stad bij voorrang een woning in Den Haag krijgen. De regeling geldt ook voor leerkrachten in opleiding (lio' s), voor zittend personeel en voor studenten die een duaal traject volgen (werken en leren). De regeling is bedoeld om het lerarentekort tegen te gaan.

Het huisvestingsconvenant wordt afgesloten tussen enerzijds de gemeente Den Haag en anderzijds Vestia, Woningbeheer NV en de Haagse Vereniging van 1854. Er zijn twintig woningen speciaal gereserveerd voor onderwijsmensen. In andere gevallen krijgen onderwijsmensen via bemiddeling van Salto voorrang bij toewijzing. Daarbij gaat het om permanente woningen en tijdelijke (sloop)woningen. Tot het bestand horen ook een aantal hofjeswoningen en het project in de Goudenregenstraat waar een voormalig schoolgebouw wordt verbouwd tot een woon/werkcomplex. De woningen zijn bedoeld voor leerkrachten die in Den Haag komen werken en op korte termijn geen uitzicht op een woning hebben. Ook zijn woningen gereserveerd voor leerkrachten in opleiding die tijdelijk in de stad verblijven. Er zijn woningen voor gezinnen en voor alleenstaanden. Het projectbureau Salto (Stedelijke Aanpak Lerarentekort) bemiddelt voor de onderwijsmensen bij de woningaanbieders. Op dit moment zijn er via `Salto-bemiddeling' al 25 mensen geplaatst. Werkwijze en voorwaarden staan op de website van Salto: www.saltodenhaag.nl

De gemeente Den Haag is en blijft alert op het lerarentekort. Op dit moment lijkt het lerarentekort iets minder groot te zijn, maar nu al is duidelijk dat over enkele jaren het tekort onder meer door de vergrijzing weer fors oploopt (naar verwachting tot 10.000). Daarom blijft Salto actief in Den Haag.