KNMG


Tabaksverslaving

Congres over richtlijn en behandeling
Op 11 december 2003 vindt Tabaksverslaving? Congres over richtlijn en behandeling plaats in het Hanzehof Theater & Congrescentrum te Zutphen. De organisatie is in handen van het Partnership Stop met Roken, een samenwerkingsverband van ruim twintig organisaties waaronder de KNMG.

In het ochtendprogramma wordt besproken op welke manieren hulpverleners ondersteuning kunnen bieden bij stoppen met roken. Zowel de gedragsmatige als de farmacotherapeutische kant zullen worden belicht. Daarnaast is er een presentatie over de voordelen van stoppen met roken.
Voor de lunch zal de ontwikkelde CBO-richtlijn Tabaksverslaving worden gepresenteerd aan de minister van VWS.
Het middagprogramma bestaat uit workshops over de gevolgen van de richtlijn voor de dagelijkse praktijk en een sessie over evidence-based behandeling van tabaksverslaving. In het Partnership Stop met Roken zijn diverse publieke en private partijen uit het gezondheidszorgveld verenigd. Met hun deelname leveren zij een bijdrage aan het verminderen van het percentage rokers en de daardoor veroorzaakte schade. Daarnaast wil het partnership het volgende bereiken:
1. de erkenning van roken als verslavingsziekte; 2. een structurele inbedding van stop-met-rokenbegeleiding in de zorg;

3. de bewustwording bij rokers en niet-rokers van de verslavende werking van rookwaar en de aanwezigheid van effectieve stopondersteuning.

Dit congres is bedoeld voor zorgverleners die in contact komen met rokende patiënten. In afzonderlijke workshops komt de praktijk van de GGD, de huisarts, de thuiszorg en de apotheek aan bod, maar ook die van de medisch specialisten (tweede lijn) en van de verslavingszorg, de astmacentra en de revalidatiecentra (derde lijn). De dagvoorzitter is prof. dr. Chris van Weel, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan UMC St Radboud te Nijmegen.

Het congres is inmiddels geaccrediteerd voor longartsen en cardiologen. Voor deelname aan het congres wordt 130 euro in rekening gebracht. Deelname aan het aansluitende diner kost 40 euro extra. Meer informatie en een aanmeldingsformulier vindt u op www.partnershipstopmetroken.nl.