Gemeente Sneek

NME collectief Sneek e.o. opgericht

Tijdens een door het gemeentelijk NME steunpunt georganiseerde bijeenkomst is een natuur- en milieueducatief (NME) collectief opgericht. Hierbij aanwezig waren verschillende organisaties uit Sneek en omstreken die opereren binnen het speelveld van scholen en NME. Het NME collectief wil begin 2004 een gezamenlijk programma voor het schooljaar 2004/2005 aan de scholen van Sneek aanbieden.

De aanzet Aanzet tot oprichting van het NME collectief is de constatering dat de scholen zo veel verschillende programma's krijgen aangeboden vanuit verschillende organisaties, dat ze door de bomen het bos niet meer kunnen zien en er veelal niet op reageren. Al de deelnemende organisaties bieden de scholen nu nog een eigen programma aan. De insteek van het NME steunpunt is om dit vanaf volgend jaar samen te gaan aanbieden.

Doelen Eén van de doelen is de verschillende activiteiten te gaan stroomlijnen in een divers jaarprogramma. Dit bestaat uit het verspreiden van activiteiten over de seizoenperioden in onderlinge afstemming op elkaar en gepresenteerd vanuit een gezamenlijk programma aanbod. Hiermee krijgen de scholen een duidelijker beeld van de door de organisaties aangeboden activiteiten en wordt het eenvoudiger om keuzes te gaan maken en er op in te schrijven. Een ander doel is elkaar versterken door de samenwerking.

Programma met een kop en een staart Het programma aanbod zal in een brochure- of boekvorm uitkomen. Het streven van het NME collectief is eind februari begin maart 2004. Dit in verband met het kunnen inplannen van activiteiten door belangstellende scholen in het schooljaar 2004/2005. Deze brochure of boekvorm zal naar de scholen in Sneek worden opgestuurd. Er wordt gestreefd naar een pakket met een kop en een staart en hapklare brokken. Te denken valt aan: voorbereidende lesmaterialen op school, mogelijk in combinatie met een leskist, een (aantal) les(sen) op school met iemand van de betrokken organisatie erbij voor uitleg en uitvoering van een deel van het lespakket en een terugkoppelmoment. Al naar gelang de aard van de activiteit en de uitvoerende organisatie wordt hier invulling aan gegeven. Inschrijving zal via de betrokken organisatie zelf gaan.

De deelnemende organisaties De deelnemende organisaties aan het NME collectief zijn: Himmelwike commissie via scoutinggroep Tibrag (afvalproblematiek); Stichting MOS en Wereldwinkel (derde wereld en wereldoriëntatie); Kinderboerderij It Bûthús (dieren, landbouw en veeteelt); het Fries scheepvaartmuseum (historische links met NME) en het Heempark Heech (biologie en wateronderzoek). IVN Sneek e.o. en de Vogelwacht Sneek e.o. beraden zich nog op deelname. Zij zouden dan diverse natuur- en vogelexcursies gaan geven.

Rol van het NME steunpunt Het gemeentelijk NME steunpunt is initiatiefnemer van de oprichting van het NME collectief. Het zal zorgen voor het aanleveren van inhoudelijke expertise, sturing in het proces en afstemming op elkaar bevorderen. Daarnaast zullen er ter ondersteuning van de activiteiten van het NME collectief materialen geleend kunnen worden bij het NME steunpunt. In de uitgave naar de scholen zal worden vermeld om welke materialen het gaat. Het NME steunpunt van de gemeente Sneek organiseert jaarlijks verschillende activiteiten voor scholen in Sneek en omgeving. Zo ontvingen zich daarvoor aangemelde scholen onlangs een champignon kweekpakket voor in de klas en werd er voor leerkrachten van het Basisonderwijs op 29 oktober j.l. een workshop over slakken georganiseerd. De activiteiten zijn bedoeld om natuur - en milieu onderwerpen een vaste(re) plek in het onderwijs te geven. Daarnaast zijn er op het NME steunpunt diverse materialen te leen over verschillende natuur - en milieu onderwerpen.

Meer info over het NME collectief Sneek e.o. kan verkregen worden bij:

Richard van Benthem, medewerker natuur en milieueducatie en overige milieutaken, gemeente Sneek T. (0515) 48 53 46 E. Richard van Benthem

© copyright 2003 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 10-12-2003