Ingezonden persbericht

Persbericht

4-12-2003

DeNieuwe Omroep gaat de diepte in

Op woensdag 10 december draagt initiatiefnemer Aad van den Heuvel de verantwoordelijkheid voor DeNieuwe Omroep officieel over aan Anna Visser. Onder haar leiding heeft de omroep in de afgelopen twee jaar internetproducties gemaakt over onderwerpen die in de media onderbelicht bleven. DeNieuwe Omroep wil ook op radio en televisie vernieuwende programma's uitzenden over maatschappelijke thema's als milieu, mensenrechten, mondiale verhoudingen en duurzame ontwikkeling. Met een frisse blik, positief en oplossingsgericht. Daarom zal Anna Visser in juni 2004 namens, voor en met DeNieuwe Omroep een nieuwe aanvraag indienen om een plaats in het publieke omroepbestel te verwerven.

Anna Visser (28 jaar en daarmee de jongste omroepdirecteur van Nederland) staat pal achter de missie van DeNieuwe Omroep: "Er is nu - meer dan ooit - grote behoefte aan toegankelijke programma's over internationale samenwerking, duurzame ontwikkeling en mondiale verhoudingen. Dit blijkt onder meer uit de 45.000 leden die ons op dit moment steunen en het grote aantal dagelijkse bezoekers van onze website."

Eko-banaan
DeNieuwe Omroep wil een publieke omroep zijn voor iedereen die, op welke manier dan ook, iets wil bijdragen aan een betere wereld. "Of je nu een oma helpt oversteken of twee jaar vrijwilligerswerk doet in Afrika, iedereen heeft een andere invulling. Dit praktisch idealisme, of nieuw idealisme, staat bij ons centraal." Onderbelichte en ingewikkelde onderwerpen wil DeNieuwe Omroep op een duidelijke manier brengen en in een breder perspectief plaatsen. Waarom ging het precies mis op de WTO-top in Cancun? Wie zijn de uiteindelijke verliezers? Zijn anders-globalisten alleen maar vernielzuchtige relschoppers of denken we dat doordat we ze alleen op die manier te zien krijgen? En, wat is het verschil tussen een Chiquita banaan en een eko-banaan? Volgens Anna Visser besteden de bestaande omroepen nog altijd geen structurele aandacht aan dit soort onderwerpen.

Wereldburgers
DeNieuwe Omroep is van mening een aanvullende en onderscheidende rol te kunnen vervullen binnen het publieke bestel. De afgelopen jaren heeft DeNieuwe Omroep die rol op internet al verwezenlijkt. Via dit medium werd een breed publiek bereikt met onafhankelijke journalistieke videoreportages, artikelen en een wekelijkse e-mailnieuwsbrief. Bovendien denkt Anna Visser dat DeNieuwe Omroep een constructieve bijdrage kan leveren aan de hervorming van het huidige omroepbestel: "DeNieuwe Omroep vertegenwoordigt een nieuwe maatschappelijke stroming en staat daarom los van de oude zuilen, die niet meer representatief zijn voor deze tijd."

De diepte in
In 2004 biedt de Mediawet nieuwe omroepen de mogelijkheid toe te treden tot het publieke omroepbestel. De wettelijke eis om een nieuwe aanvraag voor een zendlicentie te mógen indienen is 50.000 geregistreerde leden. DeNieuwe Omroep heeft nog 5.000 leden nodig. Daarom start op 10 december de ledenwervingscampagne "DeNieuwe Omroep gaat de diepte in".

MoveYourAss.tv
Als aspirant omroep krijgt DeNieuwe Omroep jaarlijks 550 uur radio- en televisiezendtijd. Deze tijd wil Anna Visser invullen met programma's waarin de onderwerpen op verschillende manieren en vanuit verschillende invalshoeken worden belicht. "Een goed voorbeeld van het type programma's dat we willen gaan maken is het succesvolle MoveYourAss.tv, waarmee we jongeren uitdagen zélf actie te ondernemen voor een betere wereld. Op dit moment zijn vier jonge verslaggevers op pad in Afrika, waar ze reportages maken over actieve lokale jongeren. Zo brengen we ook de positieve kant in beeld. Daarnaast bieden we op de website onder andere een vacaturebank, een cursus praktisch idealisme en veel nieuws, updates en achtergrondinformatie."

Interactie
Ook wanneer de omroep op radio en televisie zal uitzenden blijft internet een belangrijke rol spelen in de totale programmering, omdat hierdoor interactie met het publiek mogelijk is. "Wij willen dat onze kijkers en leden invulling geven aan de programma's en de onderwerpen. Aangezien internet ons vertrekpunt is, zijn we niet anders gewend," zegt Anna Visser. "Daarnaast willen we er voor zorgen dat de verschillende media die een publieke omroep ter beschikking heeft (radio, televisie, internet en omroepblad), een geïntegreerd geheel gaan vormen. Daarin staan de programma's en de inhoud centraal, niet het medium."

Positief advies
DeNieuwe Omroep werd in januari 2000 opgericht door Aad van den Heuvel, Walter Etty en Thijs Chanowski met het doel programma's te maken met een breed maatschappelijk draagvlak en een positief, oplossingsgericht karakter. Ondanks het positieve advies van de beroepscommissie, wilde voormalig Staatssecretaris van Cultuur, Rick van der Ploeg, in de zomer van 2000 geen zendlicentie verlenen aan DeNieuwe Omroep. Na dit besluit is de omroep in 2001 van start gegaan als eerste internetomroep in Nederland.

Voor achtergrondinformatie en interviewaanvragen:

Yvonne Gispen
Communicatie & Voorlichting
010 476 75 07
publiciteit@denieuweomroep.nl
Of kijk op: www.denieuweomroep.nl.