NFO TRENDBOX BV

Bedrijfsleven ziet ondanks recessie kansen voor 2004

Terwijl de wereldeconomie langzaam maar zeker weer opkrabbelt, gaat het met de Nederlandse economie nog altijd slecht. Ondanks alle negatieve berichtgeving over de economische status van ons land hebben ondernemers in Nederland toch een redelijk vertrouwen in de toekomst. Dit blijkt uit het onderzoek Ondernemen in 2003 onder het NFO Trendbox Business Panel. Dit panel bestaat uit ruim 500 eigenaren, directieleden en managers (samen verder ondernemers genoemd) van zowel het midden- en kleinbedrijf als grotere (beursgenoteerde) ondernemingen in Nederland.

Het begrotingstekort zal volgens het Centraal Planbureau zowel dit jaar als volgend jaar hoger uitvallen dan voorzien, de werkloosheid zal verder toenemen en de concurrentiepositie van de Nederlandse zakenwereld is niet meer zo stevig als voorheen. Met enige weemoed wordt teruggekeken op de goede economische jaren die achter ons liggen, maar toch zien ondernemers kansen voor 2004.

Zo denkt bijvoorbeeld 37% van de ondervraagde ondernemers dat de economie in 2004 een groei zal laten zien, terwijl 3 op de 10 managers hier zo hun twijfels over hebben. Dat er wel degelijk vertrouwen is in het vermogen van het Nederlandse bedrijfsleven blijkt voorts uit het feit dat ruim 70% van de ondervraagde managers van mening is dat ons land voldoende kwaliteit in huis heeft om een sterke positie in Europa te behouden. Wél vindt de helft van de ondernemers dat Nederlandse multinationals strategische allianties en samenwerkingsverbanden met buitenlandse ondernemingen moeten aangaan om zo op de lange termijn te overleven. In het bijzonder managers van beursgenoteerde bedrijven zien de noodzaak van internationale samenwerkingsverbanden, daar oordeelt namelijk bijna 60% dat met buitenlandse partners moet worden samengewerkt om niet achter te blijven.

Ook uitbreiding van de Europese Unie in 2004 biedt volgens 44% van de ondernemers kansen voor de Nederlandse zakenwereld. Ruim de helft van de beursgenoteerde ondernemingen denkt deze uitbreiding aan te grijpen als een kans.

Ondanks de recessie zal driekwart van de ondernemers het komende half jaar gaan investeren. De nadruk ligt hierbij op uitgaven om de productiviteit van het personeel te vergroten. Vooral op het gebied van hardware (38%) en cursussen (36%) zal geïnvesteerd worden. Verder is het opmerkelijk dat bijna 4 op de 10 ondernemers aangeven kapitaal te zullen aanwenden voor nieuw of extra personeel. Een half jaar geleden gaf namelijk nog maar een kwart van de managers aan te gaan investeren in menselijk kapitaal. Ook op het gebied van uitgaven in software is een opmerkelijke toename waarneembaar. Een half jaar geleden gaf een kwart van de ondernemingen aan geld uit te gaan geven aan computerprogramma's en dergelijke, eind 2003 zegt bijna 40% financiële middelen op dat gebied te zullen aanwenden.

Tot slot blijkt dat de Nederlandse ondernemers niet al te veel vertrouwen hebben in de maatregelen die de 3 coalitiepartijen hebben genomen om het Nederlandse bedrijfsleven er weer bovenop te helpen. Maar liefst 40% van de ondervraagde ondernemers kan zich namelijk niet vinden in de plannen van onze regering. De meerderheid is dan ook van oordeel dat door het kabinet Balkenende II te veel wordt gekeken naar bezuinigingen en juist te weinig naar investeringen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

NFO Trendbox BV Tel: 020 669 44 14 André Slager (Senior Projectleider) andre.slager@nfoeurope.com

Bart Paashuis (Onderzoeksdirecteur) bart.paashuis@nfoeurope.com

Of een bezoek brengen aan onze website: www.trendbox.nl

10 dec 03 07:02