Verbond van Verzekeraars

EC pleit voor snellere besluitvorming

De Europese Commissie heeft een pakket maatregelen genomen, dat tot doel heeft om de regelgeving voor het bank- en verzekeringswezen sneller en consistenter tot stand te laten komen. Kern van de nieuwe structuur is dat de Raad van Ministers (RvM) en het Europees Parlement straks alleen nog kaderrichtlijnen met algemene principes vaststellen, die concreet worden uitgewerkt door speciale comités.

De ontwikkelingen in de financiële markt gaan vaak zo snel, dat het risico dreigt dat de Europese regelgeving achter de ontwikkelingen aanhobbelt. In Brussel buigen de lidstaten zich daarom al een tijd over de vraag hoe de regelgeving voor het bank- en verzekeringswezen sneller en consistenter tot stand kan komen. Alexandre de Lamfalussy de voormalige baas van de Europese Centrale Bank deed vorig jaar een voorstel voor een nieuwe structuur. De Europese Commissie heeft zijn ideeën onlangs grotendeels overgenomen.

Comités

Volgens de nieuwe structuur stellen de RvM en het Parlement straks alleen nog kaderrichtlijnen op, die door speciale comités worden uitgewerkt in technische maatregelen. De Europese Commissie heeft hiervoor begin november vier speciale comités benoemd. Het Committee of European Insurance and Occupational Pensions Supervisors (CEIOPS, hierin zitten toezichthouders uit verschillende lidstaten) gaat zich in eerste instantie bezighouden met het ontwikkelen van concrete toezichtwetgeving voor verzekeraars.

Het Verbond en het CEA, de Europese koepel voor verzekeraars, zijn een groot voorstander van een snellere besluitvorming, maar pleiten wel voor een duidelijk onderscheid tussen algemene principes enerzijds (die door de RvM en het Parlement worden vastgesteld) en technische maatregelen anderzijds (die door de comités worden vastgesteld), zodat helder wordt wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe de sector kan worden geconsulteerd.

Verzekerd!, november 2003