Partij van de Arbeid



Den Haag, 9 december 2003



Vragen van de leden Heemskerk en Van Dam (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Economische Zaken



* Kent u de uitspraken van professor Telgen dat de gemeente Eindhoven op grote schaal de Europese aanbestedingsregels aan zijn laars lapt?


* Is dit bericht juist? Zo ja, hoe kan dit?


* Beschikt u over voldoende informatie om het realiteitsgehalte van de uitspraken van professor Telgen te beoordelen? Zo ja, deelt u zijn opvatting dat de regels voor Europese aanbesteding in slechts 20 tot 30 procent van de gevallen worden nageleefd en dat de gemeente Eindhoven op nog grotere schaal de regels negeert? Zo nee, bent u bereid nader onderzoek te doen naar de naleving van deze regels door de gemeenten, in het bijzonder door de gemeente Eindhoven?


* Kunt u ingaan op de stelling dat door tal van gemeenten forse besparingen zouden kunnen worden gehaald op de inkoop van producten en diensten?


* Op welke wijze en door wie wordt toezicht gehouden op de naleving van de regels voor Europese aanbesteding door Nederlandse gemeenten? Is een aanscherping op dit toezicht te verwachten?


* Op welke organisaties (anders dan gemeenten) zijn de Europese aanbestedingsregels van toepassing en hoe zijn de ervaringen hiermee?


* Hoe kan worden tegengegaan dat opdrachten kunstmatig in stukken worden geknipt om onder de Europese regels uit te komen?


* Welke maatregelen gaat u nemen tegen gemeenten die zich niet blijken te hebben gehouden aan de aanbestedingsregels?


* Deelt u, meer in zijn algemeenheid, de mening dat navolging van regels nooit een vanzelfsprekendheid is, maar dat tegenover iedere regel handhavingcapaciteit moet worden gezet?



Zie het Eindhovens Dagblad, d.d. 6 december 2003: "Eindhoven saboteert wetgeving"