Politie Limburg-Zuid

Verdachten vechtpartij Thien Bunder opnieuw vast

Sittard-Geleen-Born 09-12-2003 - De politie heeft op dinsdag 09 december 2003 zes verdachten aangehouden in het onderzoek naar de gewelddadigheden tegen de politie op 21 november 2003 in de Morgenstraat. Naar één verdachte wordt nog gezocht.

Bij de aangehouden personen bevinden zich drie mannen en een vrouw die ook al op 21 november 2003 door de politie waren aangehouden bij het tumult dat ontstond toen de politie een inval deed in een drugspand in genoemde straat. Hierbij raakten enkele politiemensen gewond. Niet alle verdachten konden toen worden gearresteerd.

Deze aangehouden verdachten werden op 24 november 2003 voorgeleid aan de rechter commissaris in verband met een vordering tot inbewaringstelling welke gedaan werd door de officier van justitie. De rechter commissaris zag geen ernstige bezwaren om de verdachten langer vast te houden en stelde hen in vrijheid. Het openbaar ministerie was het hier niet mee eens en ging in beroep tegen deze beslissing. Gisteren, maandag 08 december 2003, diende dit beroep voor de Raadkamer van de arrondissementsrechtbank in Maastricht. De uitspraak van de Raadkamer was, dat de bewaring van vier verdachten werd bevolen, hetgeen betekent dat zij moesten worden aangehouden en ingesloten ten behoeve van het verdere onderzoek.

Alle verdachten werden vanmorgen omstreeks 10.00 uur aangehouden toen ze zich vanmorgen aan het politiebureau aan het Stationsplein in Sittard meldden, met in hun kielzog een aantal familieleden. Onder de familieleden waren twee personen waarvan de politie de identiteit wilde vaststellen in verband met het lopende onderzoek. Deze personen werkten in geen enkel opzicht hieraan mee en werden aangehouden. Nadat hun identiteit was vastgesteld en bleek dat ze geen verdachte waren in het politieonderzoek, werden deze twee weer in vrijheid gesteld

Toen politieagenten de in totaal zes verdachten vanmorgen arresteerden, probeerde de 23-jarige vriendin van een van de verdachten dit te beletten. Zij sloeg een van de agenten en wilde haar vriend ontzetten. Deze vriendin werd later op de morgen aangehouden in een woning aan de Silstraat in Sittard. Zij werd na het opmaken van proces-verbaal in de loop van de middag weer in vrijheid gesteld. In de betreffende woning trof de politie een niet geregistreerde Pitbullachtige hond aan. Deze hond werd in beslag genomen in afwachting van een beslissing van de officier van justitie. In Nederland is het verboden om Pitbullachtige honden te houden als zij geen stamboom hebben.

De aangehouden personen, drie mannen en een vrouw, zijn vanmiddag voorgeleid aan de rechter commissaris. Zij zijn in voorlopige hechtenis gesteld.

Daarnaast gelastte de officier van justitie de aanhouding van nog een bij de geweldpleging op 21 november 2003 betrokken verdachte. Naar hem wordt nog gezocht.