GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 9 december 2003 16:22
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Laatste kans voor Robin Hood heffing

( 9 december 2003)

De Kamer heeft nog een laatste kans om te zorgen voor een eerlijke inkomensverdeling in Nederland. Steun voor de verplichte Robin Hood heffing voorkomt dat mensen afhankelijk worden van de charitas.

Veel Nederlanders dreigen een koude winter tegemoet te gaan. Vooral kwetsbare mensen betalen de prijs voor de economische problemen. Balkenende beloofde dat niemand er meer dan 1% op achteruit zou gaan. Toch leveren ruim 200.000 mensen op of rond het minimum meer dan 1% in. Vooral chronisch zieken en gehandicapten zijn de dupe. Door de bezuinigingen op de huursubsidie, de zorg en de uitkeringen verliezen sommigen zelfs tot 20% aan koopkracht. GroenLinks vindt dit onaanvaardbaar. Juist in zware tijden moet er solidariteit zijn tussen rijk en arm.

Het is wrang dat deze regering de welvarenden ontziet en de zwakste schouders de zwaarste lasten laat dragen. Wij willen dat omdraaien: de zwakste schouders moeten worden ontzien, de welvarenden kunnen meer bijdragen. Het is een taak van de overheid om die solidariteit te organiseren. De meeste Nederlanders blijken daar ook voor te zijn. Via een progressief belastingstelsel is dit goed te regelen. Helaas doen opeenvolgende regeringen dat niet. Het hoogste belastingtarief is in 15 jaar zelfs met 20% verlaagd.

Wij hebben daarom in onze tegenbegroting voorstellen uitgewerkt voor een eerlijker inkomensverdeling. De hogere inkomens betalen wat meer, de lagere inkomens krijgen er wat bij. Helaas hebben die voorstellen geen steun gekregen, ook al bleken de plannen goed voor de economie en de werkgelegenheid. De gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen blijven daarmee keihard voor de armste Nederlanders.

Daarom stelde GroenLinks de Robin-Hood-heffing voor: de 700 duizend rijkste huishoudens betalen via de inkomstenbelasting eenmalig 500 euro voor de 700 duizend armste huishoudens. Velen in Nederland kunnen best wat geld missen. Van alle Nederlanders zegt 64% aan het einde van de maand geld over te houden. 14% houdt zelfs veel geld over. Zij zouden dit bedrag dus niet missen. Tegelijkertijd is 500 euro voor mensen op het minimum het verschil tussen wel of niet warm eten, tussen een gezond of een rot gebit, tussen wel of niet de verwarming aan deze winter. Zij kunnen geen cent missen.

De Kamer heeft deze week een laatste kans om daar wat aan te doen. Vorige week maakte De Geus' idee van een Robin Hood rekening veel los: een vrijwillige bijdrage van de rijkste Nederlanders voor de armsten. In de publiciteit werd de vinger precies op de zere plek gelegd. Mensen die het nodig hebben, mogen niet afhankelijk zijn van charitas. Als de voorstellen van de regering niet worden bijgesteld, is dat echter wel het jammerlijke gevolg: voor velen zijn de bezuinigingen niet te dragen. Wij dagen de regering uit om alsnog te kiezen voor de verplichte Robin Hood heffing. De Geus heeft met zijn idee immers erkend dat er een probleem is met de koopkracht.

Deze week worden de begrotingen van Sociale Zaken en van Zorg nog behandeld, evenals het Belastingplan. Bovendien vindt er volgende week mogelijk een debat plaats met premier Balkenende. De Kamer kan in die debatten haar mooie woorden kracht bij zetten en het voorstel voor een verplichte Robin Hood heffing steunen. Bovendien zal GroenLinks moties indienen om te voorkomen dat de laagste inkomens alsnog de dupe worden als er in het Voorjaar opnieuw bezuinigd zou moeten worden. Roepen dat charitas geen oplossing is, is makkelijk. Maar uiteindelijk telt niet de retoriek maar de steun voor concrete oplossingen voor de mensen die het nodig hebben

Ineke van Gent
Kees Vendrik


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -