Gemeente Nijmegen

Persbericht

Datum Nummer persbericht 10 december 2003 C092
---

Starters meer kans op woning

Het verruimen van de mogelijkheden voor starters lijkt vruchten af te werpen. Voor het eerst sinds maart 2002 kwam in Nijmegen het aantal woning dat aan starters werd toegewezen, boven één derde.

Sinds per 1 juli dit jaar het KAN-bestuur de regels over woonruimteverdeling bijstelde, maken starters meer kans op een sociale huurwoning. Dit blijkt uit onderzoek naar slaagkansen van woningzoekenden. Het Nijmeegs College ziet dan ook op dit moment geen aanleiding voor verdergaande aanpassing van de regels voor starters.

Vanaf maart 2002 zijn er in het KAN nieuwe regels over woonruimteverdeling. Zo geldt voor doorstromers 'woonduur' en voor starters 'inschrijftijd' als meettijd om te bepalen wie het eerste aan de beurt komt voor een woning. Sindsdien is de slaagkans voor starters sterk afgenomen. Om hier iets aan te doen, heeft het KAN-bestuur de regels per 1 juli 2003 bijgesteld ten gunste van starters. Voor woningzoekenden van buiten het KAN geldt alleen nog inschrijftijd en niet meer woonduur. Daarnaast is besloten dat, wanneer er minder dan 30% van de woningen naar starters gaat, de corporaties woningen met voorrang aan starters toewijzen.

De eerste effecten van deze maatregelen blijken gunstig voor starters uit te pakken. Uit onderzoek over het 3e kwartaal 2003 blijkt dat er nu relatief meer woningen terecht komen bij woningzoekenden van binnen het KAN en minder bij woningzoekenden van buiten deze regio. Met name starters van binnen het KAN hebben hiervan geprofiteerd. Zo is in het 3e kwartaal 2003 het aandeel toewijzingen aan starters in Nijmegen toegenomen naar 34%.

Het Nijmeegs College vindt het op dit moment dan ook niet nodig dat het KAN-bestuur nog meer maatregelen voor starters neemt. Ook voor andere groepen woningzoekenden ziet het College op dit moment geen aanleiding voor aanvullende maatregelen.

Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met M. Delissen, doorkiesnummer 2382


---

De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht

Gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen