Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Atsma over mogelijke risico's van babyvoeding van het Duitse zuivelconcern Humana (2030403080).

1.
Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving over het Duitse zuivelconcern Humana, dat babyvoeding op de markt heeft gebracht waaraan grote risico's zijn verbonden en over de berichtgeving dat in Israël inmiddels drie baby's, die de voeding hebben gekregen, zijn overleden? 1)

1.
Ja


---
Kunt u aangeven of deze sojamelk ook naar Nederland is geëxporteerd en door Nederlandse baby's wordt gebruikt, aangezien uit de eigen site van het Duitse bedrijf (www.humana.de) blijkt dat de betreffende babyvoeding in 30 landen verkrijgbaar is en via internet de babyvoeding door particulieren kan worden besteld? Zo ja, welke maatregelen worden getroffen om de babyvoeding terug te halen, en de ouders over de risico's te informeren?

2.
Voorzover de VWA/KvW heeft kunnen nagaan wordt dit specifieke product niet in Nederland verhandeld. Volgens het Duitse bedrijf gaat het om een kosjer product dat alleen aan Israël is geleverd. Private invoer uit Israël door particulieren kan echter nooit worden uitgesloten. De VWA heeft een bericht op haar website geplaatst, met het doel het publiek over deze zaak te informeren en specifiek eventuele gebruikers te waarschuwen.


---
Wordt de soja, die het bedrijf gebruikt, ook voor andere producten gebruikt? Zo ja, levert het gebruik van deze soja in andere producten een gevaar op voor de volksgezondheid?

3.
De oorzaak van het probleem is een rekenfout bij het bepalen van de hoeveelheid vitamine B1 die speciaal aan de betreffende zuigelingenvoeding wordt toegevoegd. De kwaliteit van de diverse grondstoffen staat niet ter discussie.

1) Agrarisch Dagblad en Trouw, 11 november jl.


---- --