Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak van de minister-president tot de leden van de Tweede Kamer der Staten- Generaal, naar aanleiding van de geboorte van prinses Catharina-Amalia, Den Haag, 9 december 2003

Meneer de voorzitter,

Op een winterse zondagmiddag in december gebeurde er in Nederland iets hartverwarmends. De Prins van Oranje en Prinses Máxima werden de gelukkige ouders van een gezonde dochter. Die gebeurtenis vervulde ons allemaal met blijdschap.

De trotse vader zei nog diezelfde avond dat zijn dochter de mooiste baby van de hele wereld was. Een gevoel dat alle jonge ouders uit eigen ervaring zullen herkennen.

De eerste beelden van de kleine prinses riepen bij iedereen veel vertedering op. Een prachtige dochter, die in de armen van haar vader alle media-aandacht rustig over zich heen liet komen. Dat wekt vertrouwen voor de toekomst. We wachten af of zij later net zo ad rem op fotografen zal reageren als haar vader op jonge leeftijd deed.

De beide ouders wens ik van harte geluk, namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk.

De Prins van Oranje en Prinses Máxima hebben vol verwachting naar de komst van hun kind uitgekeken. Ze zijn blij en dankbaar dat alles goed is verlopen. En ze verheugen zich op de komende periode, waarin zij hun dochter met alle liefde en aandacht zullen omringen.

Onze hartelijke gelukwensen gaan ook uit naar Hare Majesteit de Koningin. Zij was ­ zoals we zagen bij haar aankomst bij het ziekenhuis ­ duidelijk opgetogen bij de geboorte van haar tweede kleinkind. Ook de ouders van Prinses Máxima wensen we geluk, evenals de overgrootouders en verdere familie van de kleine prinses.

Vanmorgen heeft de Prins van Oranje aangifte gedaan van de geboorte van zijn dochter. Zij heet Catharina-Amalia. Een bewuste, eigen keuze van haar ouders. Een keuze met inhoud.

Catharina is van Griekse oorsprong en betekent `rein en zuiver'. Amalia ­ haar roepnaam ­ is van oorsprong Germaans en betekent `beschermster in de strijd'.


---



De toekomstige Prinses van Oranje heeft daarmee een naam die niet alleen heel mooi klinkt,

maar die ook heel mooi past bij de rol die zij in haar latere leven zal vervullen.

Het zijn betekenissen die ook goed passen bij de rol van ons vorstenhuis.

Bij een nationale gebeurtenis als deze staan we haast automatisch ook stil bij de betekenis die zij heeft voor ons land.

Bijna twee eeuwen geleden ­ op 16 maart 1815 ­ nam Willem I de titel van Koning der Nederlanden aan. Maar de speciale band van ons volk met Het Huis van Oranje is al aanmerkelijk ouder en dateert van de zestiende eeuw. Die band is een onlosmakelijk deel van onze nationale identiteit.

De directe lijn van het Huis van Oranje zet zich nu in de volgende generatie voort. Dat stemt tot blijdschap. Onze samenleving herbergt veel uiteenlopende belangen en culturen. In die veelkleurige samenleving vol verschillen, is het Huis van Oranje een samenbindende kracht.

Een kracht die ons eraan herinnert dat we in onze diversiteit toch ook bij elkaar horen.

Die functie van het Koningschap in onze parlementaire democratie blijft bijzonder waardevol en belangrijk. Ook in de verder weg gelegen toekomst, wanneer de pasgeboren prinses onze Koningin zal zijn.

Dat ligt echter nog ver voor ons.

Toen een journalist de Prins van Oranje zondagavond vroeg wanneer hij zijn dochter over haar bijzondere positie in ons staatsbestel zou inlichten, zei hij "vanavond nog niet".

Het tekent het spanningsveld waarin de kleine prinses zal opgroeien. We gunnen haar allemaal het geluk van een gewone jeugd. Tegelijkertijd speelt haar toekomstige rol natuurlijk wel steeds mee op de achtergrond.

Haar ouders zijn zich daarvan zeer bewust, maar vragen terecht ook om rust en privacy.


---



Wij hopen dat de jonge prinses op een prettige en natuurlijke manier kan opgroeien. En dat

iedereen haar recht op gelukkige en ongestoorde jeugdjaren zal respecteren.

Na de geboorteaangifte vanmorgen, zei de Prins van Oranje dat hij zich bewust was van elke stap die hij zette wanneer hij zijn dochter vasthield.

Dat is heel herkenbaar. Een kind is zo kwetsbaar. Je bent er heel voorzichtig mee. Je wilt het koesteren en hoeden. Elke keer word je even stil als je ziet hoe klein toch een groot wonder kan zijn.

Die liefde gaat nooit meer weg. Elke stap die je zet wordt voortaan mede bepaald door de aanwezigheid van het kind in je leven. Dat is iets heel moois en bijzonders.

Wij wensen het jonge gezin van de Prins van Oranje en Prinses Máxima al het goede voor de toekomst.


---