Gemeente De Ronde Venen

Aankoop oude spoorwegtracé
09-12-2003

De gemeente De Ronde Venen gaat het grootste gedeelte van het voormalige spoorwegtracé van de NS aankopen. Hiervoor is een conceptovereenkomst gesloten.

In 2000 heeft de gemeenteraad besloten een krediet beschikbaar te stellen voor de aankoop van grond van het oude spoorwegtracé in Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen. Inmiddels zijn de onderhandelingen met de NS afgerond. Het tracé zal door de gemeente voornamelijk gebruikt gaan worden voor verkeersdoeleinden. Hierbij moet gedacht worden aan een mogelijke verlegging van de Rondweg, aanpassing van de kruising Rondweg/Industrieweg en ontsluiting van de voormalige stationslocatie in Mijdrecht, de Driehoek en Veenzijde 3b.

Naar verwachting zullen gedeelten van het tracé worden doorverkocht aan de Dienst Landelijk Gebied, die de grond voor de Provincie Utrecht zal kunnen gebruiken voor toeristisch-recreatieve wandelroutes. De NS blijven eigenaar van de stationslocaties in Mijdrecht en Vinkeveen. Op deze locaties willen de NS zelf plannen ontwikkelen.

Omdat het aan te kopen oppervlak groter is dan waarmee in 2000 rekening was gehouden, wordt de gemeenteraad voorgesteld een extra krediet beschikbaar te stellen.
Het voorstel wordt ter behandeling aangeboden aan de raadscommissie Financiën.