Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 9, jaargang 2003
Oogstbericht door René van Heusden
Portugal
In de Portstreek is men wel gewend aan extreme temperaturen. Toch was
2003 ook daar een opvallend jaar. Half juni al bereikte het kwik in de
Douro Superior even de 50 graden! Tussen eind juli en half augustsus
was het iedere dag 40 graden, terwijl het ook 's nachts warm bleef.
Een en ander leidde tot een blokkering van de rijping, terwijl jonge
aanplant het zwaar te verduren had.
Een deel van het fruit moest vroegtijdig en voor het moment van
complete rijpheid worden geplukt, omdat de druiven begonnen te
verschrompelen. Eind september was de pluk overal in volle gang.
Druiven die wel over goede rijpheid beschikten, vertoonden een typisch
kenmerk van 2003 in heel Europa: veel suiker, weinig zuren. In sommige
gevallen had de van nature zoete tinta barroca een potentieel
alcoholgehalte van 19, wat onvermijdelijk voor problemen in de lagares
zorgde. Hoewel de kwaliteit best goed is, zit er vanwege een zekere
onbalans geen algemene Vintage is. Positief is het betrekkelijk grote
oogstvolume, te danken aan de uitstekende condities in het voorjaar.
Het ligt 25 tot 30% boven dat van he natte 2002. 2003 wordt vooral
gezien als een heel nuttig jaar om voorraden van de betere porttypes
aan te vullen.
Als gevolg van een administratieve maatregel in het kader van
marktregularisatie mocht een betrekkelijk groot deel van de druiven in
de Dourovallei niet gebruikt worden voor de productie van port. Er
zullen van de jaargang 2003 dus veel droge rode Dourowijnen op de
markt gaan komen.
Oostenrijk
2003 is in Oostenrijk op de eerste plaats een jaar van uitzonderlijke
rode wijnen geworden. Voor wit lag de situatie wat gecompliceerder,
maar ook daar is het resultaat zeer bevredigend. De rode wijnen hebben
dit jaar optimaal geprofiteerd van de warmte. Warmte die zich al kort
na Pasen voor het eerst liet voelen. Alles bij elkaar waren er tussen
mei en september maar twee koele weken. Zodoende kon Burgenland al
eind augustus geplukt worden. Met de problemen van het eveneens zeer
warme 2000 nog vers in het geheugen was het zaak om niet te lang te
wachten. Gunstig was dan weer wel dat tijdens de schitterende nazomer
in september de temperaturen 's nachts flink daalden. Hierdoor
vertraagde de rijping en ontwikkelden de aroma's zich perfect. Alle
druivenrassen voor rood bereikten een volledige rijpheid en zorgden
voor wijnen met structuur, fruit en volheid. In dit verband is met
name de blaufränkisch te noemen.
Bij wit is er wat meer variatie. De sauvignon had bijvoorbeeld te
lijden onder droogtestress, terwijl de traminer nauwelijks zuren had.
Riesling, grüner veltliner en chardonnay (morillon) hebben het over
het algemeen heel goed gedaan, evenals de aromatische muskateller.
Edelzoete wijnen zijn er dit jaar niet al te veel geproduceerd.
Hongarije
Voor Hongarije was 2003 een jaar met twee gezichten. Evenals in
Oostenrijk was het een zeer goed jaar voor de rode wijnen,
vergelijkbaar wellicht met het topjaar 2000. Trefwoorden: rijpheid en
concentratie. Toch is het niet louter rozengeur en maneschijn. De
bekende regio Villany had bijvoorbeeld veel last van de droogte.
Bij de witte wijnen ziet het er minder goed uit als gevolg van de
droogte en de warmte. Uitzonderingen hierop zijn wijnen uit de regio's
in de omgeving van Budapest. Normaal gesproken zitten die nogal eens
hoog in de zuren. Ook de wijngaarden rond het Balatonmeer lijken tot
de winnaars van dit jaar te behoren.
Voor Tokaj is 2003 een jaar om maar liever snel te vergeten.
De kwaliteit van het fruit was op zichzelf bijzonder goed, maar de
noodzakelijk botrytis liet op zich wachten. Het beetje regen in
oktober bleek hiervoor onvoldoende. Als gevolg hiervan is het volume
aszú-wijnen - het handelsmerk van Tokaj - zeer beperkt gebleven.
Luxemburg
In Luxemburg, het grootste wijnland van de Benelux, zorgde 2003 voor
nooit geziene toestanden. De meeste druivenrassen haalden hier met
gemak mostgewichten van 100º Oechsle of hoger en dienoverkomstig hoge
alcoholwaarden. De keerzijde was echter een gebrek aan zuren, waardor
het veel wijnen aan de anders zo kenmerkende frisheid ontbreekt. Ook
de aromatische expressie is minder uitgesproken dan normaal. Bij wijze
van uitzondering was het de Luxemburgers dit jaar trouwens toegestaan
om hun wijnen aan te zuren! De enige uitzondering op het algemene
beeld van brede, volle wijnen wordt gevormd door de riesling. Bij deze
druif ligt het gemiddelde mostgewicht in 2003 juist onder dat van
2002. De reden hiervoor is dat veel producenten te vroeg plukten uit
angst voor eventuele regen. Tal van wijnen zijn hierdoor zelfs
enigszins onrijp. Alleen wie het risico aandurfde en nog een paar
weken wachtte, oogstte zeer fraaie riesling. Een ander opmerkelijk
fenomeen dit jaar is pinot noir. Deze druif kreeg eindelijk eens
voldoende warmte om volledig te rijpen en om vervolgens serieuze rode
wijnen op te leveren.
Californië
Californië kende in 2003 geen de wekenlange hittegolven maar eerder
wisselende omstandigheden. In het voorjaar was het nu eens warm, dan
weer koel en nat. Bloei en vruchtzetting verliepen daardoor
onregelmatig. Vooral de merlot had te lijden onder coulure; cabernet
en sauvignon in wat mindere mate. Het oogstvoulume werd hiermee al in
een vroeg stadium beperkt tot onder het gemiddelde. Ook de zomer was
wisselvallig: heet in juli, koel in augustus. Warmte in september
zorgde voor een snelle laatste rijpingsfase. Met name in Napa en
Sonoma was het tijdens de oogst erg warm. De kwaliteit is over het
algemeen goed, zeker gelet op het moeilijke voorjaar. De meeste wijnen
beschikken over een prima balans tussen suikers, zuren en rijpe
tannines, maar de opbrengst is aan de bescheiden kant - een
omstandigheid die de concentratie ten goede is gekomen.
In de Napa Valley is 10 tot 20% minder cabernet sauvignon en
chardonnay geoogst. De cabernet had kleinere trossen en kleinere
druiven dan normaal. In Sonoma was vooral de zinfandel het slachtoffer
van het weer, met in extreme gevallen de helft minder opbrengst dan
normaal! Pinot noir in Carneros bleef eveneens achter, zij het niet
meer dan 10%
Meer naar het zuiden, in Santa Barbara en Edna Valley, verliep de
vroege pluk zonder grote problemen, maar ook daar was het volume veel
kleiner, in het bijzonder bij de pinot noir.
De uitzondering die in 2003 de regel bevestigt is de syrah. Dit ras -
sterk in opkomst in Californië - produceerde regelmatig, net zo veel
als anders en bovendien fruit van excellente kwaliteit.
Copyright © 1996-2003 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum