Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 09-12-2003

Jongeren willen onderzoek naar jeugdbeleid

Er moet meer onderzoek komen naar wat de gemeente precies doet voor jongeren, vinden de deelnemers aan het nationaal jeugddebat.

Veel tieners zijn ontevreden over het jeugdbeleid van hun gemeente, aldus de aanwezige jongeren. Ook vinden de meeste jongeren het niet goed dat ze niet bij het beleid betrokken worden. Staatssecretaris Ross was aanwezig om met de ruim honderd deelnemers te debatteren over de zogenoemde jeugdrapportage. Dit is een onderzoek waarin wordt nagegaan wat de gemeente doet voor jongeren en wat het effect daarvan is. Volgens Ross valt dit niet onder de verantwoordelijkheid van het rijk, maar van de gemeente. Ze zegde toe om de onvrede van de jongeren te bespreken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het nationaal jeugddebat in de Tweede Kamer vond gisteren voor de achtste keer plaats. Andere onderwerpen van discussie waren integratie en tolerantie, jeugdtoezichthouders voor meer veiligheid op straat en ouderenbeleid. Het doel van het debat is om jongeren meer bij de politiek te betrekken. In navolging van het nationaal jeugddebat zijn op steeds meer plaatsen initiatieven voor lokale of provinciale jeugddebatten.

Nationaal Jeugddebat
1.
Nationaal Jeugddebat
Externe link, 19-9-2002

Informatie over het jaarlijkse debat tussen jongeren en bewindspersonen