Politie Gelderland-Midden

Rivierenland

---

Elst, Elf verdachten aangehouden in onderzoek zwaar vuurwerk
Publicatiedatum: 09-12-2003

De politie van het district Rivierenland heeft een intensief onderzoek ingesteld naar aanleiding van een aantal grote vernielingen in Elst. De vernielingen werden gepleegd met zwaar vuurwerk. In de periode van 21 november tot 2 december werden in verband met deze zaak in totaal elf verdachten aangehouden.

Van eind oktober tot eind november van dit jaar werden met zwaar vuurwerk zeven grote PTT-postbussen opgeblazen, één mobiel openbaar toilet, allerlei straat- en tuinverlichting en een thermopane-ruit van een woning. Laatstgenoemde werd opgeblazen door een vuurwerkbom met tape op de ruit te plakken en aan te steken. Toen de bewoner, die gewoon thuis was, ging kijken wat er brandde, explodeerde het vuurwerk en vernielde de ruit volledig. Gelukkig raakte de bewoner daarbij niet gewond.

Verdachten van vernielingen aangehouden
Naar aanleiding van deze vernielingen heeft de politie een intensief onderzoek ingesteld dat leidde tot de aanhoudingen van vier jongens (14, 18, 19 en 20 jaar) en één meisje (14 jaar) uit Elst. Zij worden verdacht van het plegen van de voornoemde vernielingen. De 18-jarige jongen wordt er daarnaast van verdacht het illegale vuurwerk te hebben gekocht; hij werd voor verder verhoor in verzekering gesteld. Alle vijf hebben bekennende verklaringen afgelegd.

Illegale handel opgespoord
In de loop van het onderzoek kreeg de politie zicht op een aantal verdachten van de handel in het illegale vuurwerk. Vier verdachten, een 22-jarige man uit Oosterhout, een 47-jarige man uit Arnhem en een 20-jarige en 19-jarige man uit Elst, werden vervolgens aangehouden. De Arnhemmer wordt ervan verdacht het illegale vuurwerk in omloop te hebben gebracht. In zijn woning werd rond de 18 kilo andersoortig illegaal vuurwerk aangetroffen. De Arnhemmer ontkent enige betrokkenheid bij de illegale handel. De andere drie verdachten hebben bekennende verklaringen afgelegd. Verder werden nog een 25-jarige man uit Lent en een 18-jarige jongen uit Oosterhout aangehouden wegens verdenking van het afnemen van het illegale vuurwerk.

Het illegale vuurwerk is door de politie in beslag genomen en zal worden vernietigd. De schade die door de vernielingen werd veroorzaakt bedraagt in totaal méér dan EUR10.000,-. Tegen de verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt, waarna het Openbaar Ministerie zich zal buigen over de strafvervolging.

Burgers die aanwijzingen (denken te) hebben in de richting van de handel in illegaal vuurwerk, kunnen dit anoniem melden bij het Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

voor nadere informatie:
Miriam van de Geer
Politiedistrict Rivierenland
0316-368031

---

Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Ede - snelheidscontroles in het district

Publicatiedatum: 09-12-2003

Bij snelheidscontroles op diverse plaatsen in het politiedistrict West-Veluwe Vallei zijn maandag door het verkeershandhavingsteam 249 hardrijders gesnapt. Het VHT controleerde in Ede (Lunterseweg en Rijksweg), Lunteren (Barneveldseweg en Hoge Valkseweg), Ederveen (Rijksweg), Voorthuizen (Rembrandtstraat), Wekerom (Apeldoornseweg). De hoogst gemeten snelheid werd gecontroleerd bij de controle op de Barneveldseweg in Lunteren:109 km/u terwijl daar 80 is toegestaan. Het hoogste aantal overtredingen werd geconstateerd op de Rijksweg in Ederveen. Daar reden tussen 07.30 en 13.30 uur van de ruim 4300 passanten 77 bestuurders harder dan de voorgeschreven 80 km/u. Vooral op de zogenoemde 80 km/u wegen doen zich veel verkeersongevallen voor als gevolg van te hard rijden, zo blijkt uit de ongevalscijfers van de politie. Op het traject tussen Ede en Hoenderlo (waaronder de Apeldoornseweg in Wekerom) blijkt uit de ongevalscijfers dat het aantal verkeersongevallen stijgen. Met regelmatige snelheidscontroles hoopt het verkeershandhavingsteam de verkeersveiligheid op de weg te verhogen.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606