Openbaar Ministerie

Landelijk Parket, 6 december 2003

Nationale Recherche houdt verdachten moord Servische premier aan

De Nationale Recherche heeft zaterdag aan het begin van de middag twee verdachten aangehouden van de moord op de Servische minister-president Zoran Djindjic. Het gaat vermoedelijk om twee Servische broers, de 28-jarige S.K. en de 25-jarige N. K. Beiden verdachten zijn door een arrestatieteam in Rotterdam aangehouden.

De identiteit van S.K. is zaterdag aan het begin van de avond vastgesteld. Naar de identiteit van de tweede verdachte wordt nog onderzoek gedaan. Door de autoriteiten in Belgrado is de uitlevering van beide verdachten gevraagd vanwege hun vermoedelijke betrokkenheid bij de moord op Djindjic. De Servische minister-president werd op 12 maart 2003 door een sluipschutter doodgeschoten. De 50-jarige premier werd geraakt door twee kogels in de maag en de borst toen hij morgens onderweg van huis bij het regeringsgebouw in Belgrado arriveerde.

De broers K. zouden deel uit maken van de zogeheten Zemun-bende, die de hand heeft gehad in honderden misdaden, waaronder drugshandel, ontvoering en meer dan 50 moorden. De Zemun-bende zou bovendien verantwoordelijk zijn voor de moord op Djindjic. De locatie voor de schutter is vermoedelijk uitgekozen door N.K., die ook het moordwapen zou hebben begraven op een bouwterrein. Volgens de Servische autoriteiten zijn twaalf verdachten betrokken bij de moord op Djindjic.

De zaterdag aangehouden broers verbleven vermoedelijk al enkele maanden in Nederland. Zij zijn onder leiding van het Landelijk Parket opgespoord door de Nationale Recherche, die in het onderzoek samenwerkte met de regiokorpsen van Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond. Het tweetal is in verzekering gesteld in afwachting van de behandeling van het Servische uitleveringsverzoek.

Informatie over dit persbericht: Wim de Bruin