Ministerie van Defensie


---


---

Judoka Mark Huizinga naar WK voor militairen

05-12-2003

Judoka Mark Huizinga voegt zich zaterdag (6 december) bij de delegatie van de Nederlandse krijgsmacht die deelneemt aan de Militaire Wereld Spelen in Catania (Italie). De eerste luitenant bij de Koninklijke Luchtmacht zal daar wegens zijn voorbereiding op de Olympische Spelen niet langer blijven dan strikt noodzakelijk. Maandag komt Huizinga op de mat met het doel voor de 6e keer de Wereldtitel voor militairen in de klasse tot 90 kg winnen. Dinsdag keert hij weer terug naar de sportschool van Chris de Korte in Hoogvliet om zich voor te bereiden op Olympische kwalificatie.

De bronzenmedaillewinnaar van Atlanta (1996) en goudenmedaillewinnaar van Sydney (2000) bereidt zich momenteel voor op zijn derde Spelen. Athene 2004 worden de laatste Spelen voor de 30-jarige topjudoka. Hij moet zich nog wel kwalificeren. Daarvoor gaat hij deelnemen aan een mondiaal A-toernooi in Moskou op 25 januari. Dit WK voor militairen in Catania paste niet zo goed in dat voorbereidingstraject. Daarom is luitenant Huizinga niet gelijktijdig met de Nederlandse delegatie afgereisd. Zijn verblijf in Italië is op verzoek van bondscoach Chris de Korte teruggebracht naar vier dagen.

Vanaf 1997 is Mark Huizinga vijf keer op rij militair wereldkampioen geweest. Vorig jaar liet hij zich in de finale verrassen door een Koreaanse judoka. Huizinga wil dat vuiltje op zijn militaire tenue maandag afkloppen.