Ingezonden persbericht


Persbericht 4 december 2003

Actie tegen preventief fouilleershow van politie Leiden

Zaterdagavond 6 december zullen wij, mensen van ondergetekende organisaties, protesteren tegen de eerste preventieve fouilleeractie van de Leidse politie in het gebied op en rond de Nieuwe Beestenmarkt in Leiden. Met deze publiekelijk aangekondigde fouilleershow wordt een start gemaakt met de uitvoering van de onder ex-burgemeester Lemstra tot stand gekomen notitie 'Overlast beter bestreden', waarin delen van de stad tot "veiligheidsrisicogebied" bestempeld worden en de politie extra bevoegdheden krijgt. Het afgelopen januari door de Leidse gemeenteraad aangenomen voorstel kreeg de steun van alle raadsfracties, behalve GroenLinks en LWG/De Groenen.

Wij zijn van mening dat het zonder enige aanleiding verplicht (fysiek) onderzoeken van mensen in de openbare ruimte ontoelaatbaar is. Preventief fouilleren is allereerst een grove aantasting van de persoonlijke integriteit, waarmee een grondrecht wordt geschonden. Bovendien leidt preventief fouilleren, zo leert de ervaring in het buitenland (België en Frankrijk), veelal tot discriminatoir politieoptreden, hetgeen juist agressie zal oproepen, juist het tegenovergestelde van wat de maatregel zegt te beogen. De politie zal namelijk in de praktijk, en zeker buiten het zicht van journalisten, een selectie maken van de mensen die ze preventief gaan fouilleren. Wij voorspellen - gezien het heersende rechtse politiek-maatschappelijke klimaat in Nederland - dat migranten al snel het slachtoffer zullen worden van preventief fouilleren. Ook andere mensen die qua uiterlijk afwijken van het gemiddelde, zoals daklozen en drugsverslaafden, zullen al snel te maken krijgen met de fouilleerpraktijken.

Volgens ex-burgemeester Lemstra worden de meeste problemen in de binnenstad veroorzaakt door een kleine groep "drugs- en alcoholverslaafden". Voor deze groep is er nauwelijks opvang in Leiden, waardoor ze noodgedwongen op straat rondhangen. In plaats van het laten zien van haar spierballen zou de gemeente daar eens wat aan moeten doen. Sowieso vragen wij ons serieus af of het "veiligheidsprobleem" echt zo oncontroleerbaar is als voorgesteld wordt. De noodzaak van maatregelen zoals preventief fouilleren wordt in ieder geval nergens met duidelijke cijfers onderbouwd. Ook voor de Beestenmarkt wordt niet cijfermatig onderbouwd dat de criminaliteit is toegenomen.

In plaats van zich te laten leiden door feiten, zaaien veel politici liever verdeeldheid en angst. Het zogenaamde "veiligheidsprobleem" wordt buitenproportioneel opgeblazen. Om dit zogenaamde probleem te lijf te gaan stellen politici repressieve maatregelen voor, zoals nieuwe gevangenissen, camera's in de straat, algemene identificatieplicht en vandaag dus in Leiden: het preventief fouilleren.

Hoewel wij vraagtekens zetten bij de objectieve "onveiligheid" kunnen wij ons levendig voorstellen dat mensen zich onveilig voelen. Daar is immers alle reden voor. Zo is de afgelopen jaren veel van wat de samenleving nog enigszins bij elkaar hield, in snel tempo afgebroken en prediken politici individualisme en zelfverrijking. In rap tempo worden publieke en sociale voorzieningen afgeschaft, wegbezuinigd of geprivatiseerd. Tegelijk wordt een veiligheidspsychose gevoed, waarbij veelal migranten en 'illegalen' als het probleem worden voorgesteld.

Wij zijn niet alleen tegen de invoering van preventief fouilleren, maar keren ons vooral tegen de door veel politieke partijen propageerde 'cultuur van angst', waarin mensen tegen elkaar worden opgezet. Net als de eveneens geplande plaatsing van camera's brengt het de oplossing van maatschappelijk problemen en tegenstellingen geen millimeter dichterbij en zullen de problemen die er zijn zich enkel verplaatsen.

De actie wordt ondersteund door de organisaties Eurodusnie, De Fabel van de Illegaal, Anti Fascistische Actie (AFA) afdeling Leiden en Stichting Marokkaanse Uni - El Moultaka.

Einde persbericht