Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 3-12-2003

Televisie
KUNST... OMDAT HET MOET!!
Uitzending zaterdag 6 december
Nederland 2 ­ 00.00 uur


---
Documentaire over romanschrijver samuel beckett

Het TROS-programma KUNST... OMDAT HET MOET!! herhaalt in het kader van de afscheidsprogramma's op zaterdag 6 december de meervoudig bekroonde documentaire 'Van & Over Beckett...' die waarlijk 'internationaal' te noemen is.

Het is de eerste Amerikaanse documentaire over de in Ierland geboren, vanaf 1945 in Frankrijk geleefd hebbende en in zowel de Engelse als het Franse taal schrijvende toneel- en romanschrijver Samuel Beckett (Dublin 1906 - Parijs 1989). Het is bovendien de enige documentaire die met instemming van de schrijver werd gemaakt, terwijl hij desondanks op voorhand het eindresultaat niet wenste te zien... Becketts leven en werk zijn het onderwerp van de documentaire over deze buitengewone auteur. Het is de kwaliteit van zijn toneelstukken en literair schrijfwerk die, ondanks Becketts zeldzaam grote publiciteitsschuwheid, voor diens wereldwijde beroemdheid én culturele invloed gezorgd heeft. Zijn werk is gelezen en opgevoerd in vrijwel alle landen en werd in meer dan twintig talen vertaald. In 1969 ontving Beckett de Nobelprijs voor de literatuur. Zijn meest bekende werk is zonder enige twijfel het toneelstuk 'Waiting for Godot' ('Wachten op Godot'), dat evenals al zijn toneelstukken veelvuldig in Nederland is opgevoerd. De productie van de documentaire nam meer dan vijf jaar en omvatte onder andere uitvoerige gesprekken met Beckett, terwijl een beeld van de auteur en zijn tijd wordt geschetst aan de hand van interviews met tijdgenoten, acteurs, regisseurs en recencenten.

Op zaterdag 13 december wordt de laatste aflevering van de reeks afscheidsprogramma's van KUNST... OMDAT HET MOET uitgezonden. De documentaire 'Montage van een eeuw...' geeft dan een verbijsterende, meeslepende, afschuwwekkende en ontroerende reconstructie van de twintigste eeuw.



Ingezonden persbericht