Ingezonden persbericht

Persbericht

Drents Museum


1 december 2003


Poolse Kerstkribben in Drents Museum

6 december 2003 t/m 4 januari 2004

Het Drents Museum in Assen besteedt ook dit jaar weer veel aandacht aan de sfeervolle dagen rond Kerstmis. Van 6 december 2003 tot en met 4 januari 2004 worden er 40 unieke 'kerstkribben' uit de collectie van het Etnografisch Museum in Krakau tentoongesteld in de stijlkamers en de balzaal van het Museum. Deze 'kribben' zijn ware meesterwerken van nagebouwde kerken en kathedralen, tot in het detail uitgewerkt in schitterende kleuren en met goud beschilderd. Hierin zijn de heilige figuren uit het kerstverhaal uiteraard terug vinden, veelal in miniatuur. Behalve de 'kribben' zijn er kerstbomen die geheel volgens de Poolse traditie zijn versierd en een tentoonstelling met 20 oude zwart/wit foto's, die een beeld geven van de vervaardiging en het gebruik van deze unieke kribben.

In de achttiende eeuw werd door de Poolse monniken het initiatief genomen de presentatie van traditionele kerstkribben te verlevendigen door poppen toe te voegen. Naast het bijbelse verhaal ontwikkelden zich al snel voorstellingen over het alledaagse leven in Polen. De poppen konden veelal bewegen en stelden herkenbare personen voor, meestal uit de directe omgeving. De verhaallijn had meestal een satirische inslag. Stereotiepen, zwakheden en fouten werden breed uitgemeten. De voorstellingen werden zo populair dat de mensen thuis ook kribben gingen maken en met hun verhalen de straat op gingen. De kribben werden op karren geplaatst of in de hand meegenomen en van deur tot deur werd een theatervoorstelling, met liedjes erbij gegeven.

Vooral in Krakau werd de oude architectuur van de stad, zoals de kathedraal, de vele kerken, het centrale marktgebouw en andere prachtige gebouwen, als model voor deze kribben gebruikt. Kunstenaars en ambachtslieden werkten samen om van hout, karton en gekleurd papier oogverblindende modellen te maken. De voorstellingen in Krakau werden in volledige scripts uitgewerkt, waarbij ook aan nationale personen en gebeurtenissen aandacht werd besteed. Een dragend element vormde vaak het thema van de Poolse onafhankelijkheidsstrijd De verzelfstandiging van Polen in 1918 ontnam echter de basis voor veel van deze verhalen. De professionele makers van de kribben bleven er evenwel mee bezig, alleen vanaf dat moment vooral voor de toeristische markt. De kribben werden veel kleiner en verkocht als souvenir. Totdat in 1937 het gemeentebestuur van Krakau besloot een wedstrijd te organiseren. Vanwege het succes van deze wedstrijd werd daarop besloten ieder jaar op de eerste donderdag van december zo'n wedstrijd te organiseren. De kribben werden weer groter en mooier. Sommigen werden zelfs van binnenuit verlicht. Naast de heilige familie verschenen allerlei andere figuren die op lokaal -bijvoorbeeld de bekende trompetspeler van de Mariakerk in Krakau- of op nationaal en zelfs internationaal niveau een rol speelden, denk aan Lech Walensa en paus Johannes Paulus II.

De poppenkrib was hiermee wedstrijdkrib geworden. In de tentoonstelling 'Kerstkribben uit Krakau' zullen voornamelijk deze laatste kribben vertegenwoordigd zijn, al hebben we ook enkele traditionele kerststallen en oude poppenkribben, compleet met de handvervaardigde poppen. Sommige daarvan zijn ware juweeltjes. De presentatie zal worden vervolledigd met een aantal kerstbomen en met een overzicht van schitterende zwart-wit foto's waarop de hele traditie staat afgebeeld.


---

Voor meer informatie en/of foto's belt u met Ellen ter Hofstede (Hoofd Communicatie), tel. 0592 - 377 707 of 06 - 51583265.

Ellen ter Hofstede
Hoofd Communicatie Drents Museum
Postbus 134
NL-9400 AC Assen

T +31 (0)592 - 377 707 (direct)
T +31 (0)592 - 377 773 (centrale)
F +31 (0)592 - 377 719
M+31 (0)6 - 51 58 32 65
e.hofstede@drenthe.nl
www.drentsmuseum.nl


---

Actuele tentoonstellingen in het Drents Museum, Assen

11 november 2003 t/m 8 februari 2004: 100.000 jaar SEX. Over liefde, vruchtbaarheid en wellust
2 december 2003 t/m 1 februari 2004: Ben Rikken. LICHT! 6 december 2003 t/m 4 januari 2004: Kerstkribben uit Krakau

In 2004 bestaat het Drents Museum 150 jaar!


---