Politie Rotterdam Rijnmond


* zondag
Uitgave zaterdag 6 december 2003

* AANPAK GEWELD EN OVERLAST CENTRUM ROTTERDAM

De wijkpolitie van het district Rotterdam-Centrum heeft vrijdagavond en zaterdagmorgen vroeg toezicht gehouden in het centrum van Rotterdam in het kader van de aanpak van overlast en geweld op straat. Er werden twee personen aangehouden. Een 24-jarige Rotterdammer werd ingesloten omdat hij in een bar aan het Stadhuisplein een vrouw had mishandeld. Hij had haar met een glas in het gezicht geslagen. De vrouw moest in het Erasmus Medisch Centrum worden behandeld aan haar verwondingen. Een 23-jarige Rotterdammer werd aangehouden omdat gezien was dat hij op de Westblaak met een vuurwapen had staan zwaaien. De man kon worden aangehouden op de Karel Doormanstraat. Hij had tussen zijn broeksband een hagelpistool. Het vuurwapen is in beslag genomen. Er werden 45 bekeuringen uitgeschreven voor parkeerovertredingen en één persoon ging op de bon voor wildplassen. Er werden nog 25 bekeuringen uitgeschreven voor diverse (verkeers)overtredingen.


* SCHIETPARTIJ
In de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks twee uur kreeg de politie van het district Feijenoord-Ridderster een melding van een schietpartij voor een café aan de Hillelaan, waarbij een man gewond zou zijn geraakt en in een auto zou zijn weggereden. Toen politiemensen ter plaatse kwamen, verliet een grote groep personen het café en stoof alle kanten op. Op straat werden diverse hulzen, een patroonhouder met scherpe munitie, een busje cs-gas en een vuurwapen met knalpatronen aangetroffen. Niemand in de omgeving wenste een verklaring af te leggen, zodat vooralsnog onduidelijk is wat er zich voor of in het café heeft afgespeeld. Wat later kwam het bericht dat zich twee mannen bij een ziekenhuis hadden gemeld, waarvan er één een schotwond in zijn been had. De politie hield beide mannen, twee broers, aan. Eén van hen, een 25-jarige man uit Zweden is met een schotwond in zijn been opgenomen in het ziekenhuis. De ander, zijn 27-jarige broer, wonende in Deventer werd overgebracht naar het bureau en voor verhoor ingesloten. (Beide mannen zijn oorspronkelijk vermoedelijk afkomstig uit Joegoslavië). De politie van het district Feijenoord-Ridderster vraagt eventuele getuigen of personen die anderszins informatie kunnen verschaffen contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.


* AANHOUDINGEN NA DOUANEVANGST COCAïNE
Medio november ontdekte de Douane Rotterdam in een vriescontainer uit Suriname een partij van 200 kilo cocaïne. De container was volgens de ladingsbescheiden beladen met groente en cassaves en was geselecteerd voor controle na risico-analyse. De cocaïne was verstopt tussen brokken cassave en was verpakt in wit tape dat in dezelfde vorm als de cassavebrokken was gevormd en vervolgens ingevroren.
De zaak werd vervolgens overgedragen aan het HARC-team Rotterdam, een samenwerkingsverband van Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond, FIOD-ECD en Douane, dat een onderzoek instelde. De container werd afgeleverd bij de ontvanger en daar werden eind november drie verdachten (26, 43 en 49 jaar) aangehouden. De verdachten zijn afkomstig uit Amsterdam.
Hierop volgde een doorzoeking in een woning in Hoofddorp, waar een groot aantal vuurwapens, waaronder automatische wapens, bijbehorende munitie en dempers, in beslag werd genomen. Er zijn sterke aanwijzingen dat het hier gaat om een goedgeorganiseerde en kapitaalkrachtige organisatie, die geweld niet uit de weg gaat. Tevens werd in deze woning een professionele hennepkwekerij ontdekt. Eén van de verdachten is voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het onderzoek wordt door het HARC-team voortgezet en er worden meer aanhoudingen verwacht. De verdovende middelen (cocaïne en hennepplanten) zijn inmiddels vernietigd. (Persofficier van Justitie).


* ACHTER HET STUUR IN SLAAP GEVALLEN; RIJKSWEG A16 GEBLOKKEERD

RIDDERKERK - Vrijdagmorgen viel rond acht uur op de oostbaan van de Rijksweg A16, ter hoogte van Ridderkerk, een 27-jarige man uit Dordrecht achter het stuur van zijn bestelbus, met daarachter een aanhangwagen geladen met metalen stempels, in slaap. De bus met aanhanger raakte via de berm een ANWB-praatpaal en een lichtmast. Weer bij zijn positieven stuurde de Dordtenaar te abrupt terug naar de rijbaan, waar de bestelbus en de aanhangwagen kantelden. Zowel de bestuurder als een 28-jarige mede-inzittende uit Dordrecht raakten daarbij niet ernstig gewond. Zij werden beiden voor behandeling en onderzoek naar het St. Claraziekenhuis vervoerd. Als gevolg van het kantelen van de bestelbus en aanhangwagen moesten alle vijf de rijstroken van de oostbaan van de Rijksweg A16 voor zo'n anderhalf uur worden afgesloten om de ravage op te ruimen. Het verkeer kon mondjesmaat over de vluchtstrook worden geleid. De bestuurder kreeg een proces-verbaal.


* KOUD BUITEN EN OP ZOEK NAAR WARMTE EN ONDERDAK

Vrijdagmorgen even voor half twaalf tikte een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats tegen de toegangsdeur van de politie-ingang van het hoofdbureau aan het Haagseveer. In het engels meldde de man dat iemand de ruiten van een geparkeerd staande politieauto had ingeslagen.
Op de vraag van de deur openende politieman of 'ie ook gezien had wie dat had gedaan, meldde de man dat hij dat hoogst persoonlijk zelf had gedaan. In zijn hand bleek hij namelijk een hamer te hebben. Na naar binnen te zijn gebracht gaf de man als enig motief op dat hij net op vrije voeten was voor een ander gepleegd misdrijf, geen onderdak had en het buiten koud was. Hem werd direct een gratis verwarmd onderdak in een cel verstrekt.