Politie Friesland


Politieberichten van 5/12 13.00 uur t/m 6/12 13.00 uur

Fryslân 06-12-2003 - Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Op vrijdag om 17.00 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden. Een 84-jarige automobiliste uit Leeuwarden reed over de Archipelweg toen er twee voetgangers plotseling overstaken. Een aanrijding was het gevolg. De voetgangers, een 35-jarige vrouw en een 9-jarig meisje uit Leeuwarden, zijn met hoofd-en beenklachten met de ambulance naar het MCL-Zuid overgebracht.

Leeuwarden: poging overval woning
Op zaterdag omstreeks 07.30 uur hebben twee onbekende mannen geprobeerd een woning aan de Groningerstraatweg te overvallen. Ze belden aan bij de woning en de 67-jarige bewoner deed de deur open. De mannen wilden met een smoesje de woning binnenkomen. De bewoner wilde dat echter tegenhouden. Daarop ontstond een worsteling tussen de overvallers en de bewoner waarbij de bewoner meerdere malen met een mes gestoken werd. De bewoner kon zich uiteindelijk bevrijden en rende de straat op voor hulp. Daarop renden de overvallers ervan door richting het Vrijheidsplein. De mannen hebben niets uit de woning weggenomen. De bewoner is voor behandeling naar het MCL-Zuid gebracht waarna hij weer naar huis mocht gaan. De politie roept getuigen op die twee verdachte mannen rond 07.30 uur in de Groningerstraatweg hebben gezien of getuigen die twee mannen in de richting van het Vrijheidsplein hebben zien wegrennen. Getuigen kunnen zich melden op telefoonnummer 0900-8844 van de politie Fryslân.

Leeuwarden: vernieling, aanhouding verdachte
Op vrijdag om 22.0 uur kreeg de politie een melding dat een verdachte met een blikje een ruit van een bus die op het Ruiterskwartier stond, had vernield. De buschauffeur wees de politie op de verdachte die een snackbar was binnengelopen. De politie heeft de verdachte, een 43-jarige inwoner uit Leeuwarden, aangehouden. De man verkeerde onder invloed van alcohol.

Leeuwarden: inbraak school
Op vrijdag omstreeks 20.45 uur is er ingebroken in een school aan de Nijlânsdyk. De politie ging met een speurhond naar de school, maar de inbreker(s) waren reeds verdwenen. Men is binnengekomen door verbreking van een raam en heeft twee computerschermen meegenomen. Aangifte werd gedaan door een 48-jarige inwoner uit Leeuwarden.

Koufurderrige: snelheidsovertreding
Op vrijdag om 14.45 uur heeft de politie een 19-jarige automobilist uit Lemmer op de N354 staande gehouden. De automobilist reed 131 kilometer per uur waar 80 is toegestaan. De politie heeft het rijbewijs van de automobilist ingevorderd en er is proces-verbaal opgemaakt.

Vlieland: openbare dronkenschap, aanhouding verdachte Op vrijdag om 19.00 uur heeft de politie een 45-jarige inwoner uit Groningen op de Havenweg aangehouden. De man was reeds uit meerdere horecagelegenheden gezet vanwege zijn vervelende gedrag. Hij bleek onder invloed van alcohol te verkeren. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Leeuwarden: poging autoinbraak, aanhouding verdachten Op vrijdag om 00.50 uur kreeg de politie een melding van een oplettende getuige van een autoinbraak op de Archipelweg. Twee verdachten zouden zijn weggereden. De politie kwam de auto met de twee verdachten op de P. Styuvesantweg op het spoor. De politie hield de auto staande en heeft de inzittenden aangehouden op verdenking van poging tot autoinbraak. Met een steen hadden ze een ruit van de auto vernield. De verdachten, een 27-jarige en een 22-jarige inwoner uit Leeuwarden, zijn overgebracht naar het politiebureau. De 27-jarige bekende met de steen te hebben gegooid. De 33-jarige eigenaar van de auto heeft bij de politie aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal, aanhouding verdachte
Op zaterdag om 04.45 uur heeft er een diefstal van medicijnen plaatsgevonden in het ziekenhuis aan de Henri Dunantweg. De politie arriveerde op het ziekenhuis terrein en zag op dat moment een vrouw wegrennen. De politie haalde de vrouw in en heeft haar aangehouden. De vrouw bleek ampullen, spuiten en infuusmateriaal te hebben gestolen uit een tas van een arts. De arts, een 44-jarige inwoonster uit Assen, heeft aangifte gedaan bij de politie. De verdachte, een 18-jarige vrouw uit Leeuwarden, is meegenomen naar het politiebureau.

Damwoude: inbraak winkel
Tussen vrijdag 18.00 uur en zaterdag 08.00 uur is er ingebroken in een winkel aan de Conradi Veenlandstraat. Men heeft de achterdeur van het pand geforceerd en een geldbedrag van enkele tientallen euros en enkele tientallen goedkope horloges weggenomen. Aangifte is gedaan door een 59-jarige inwoner uit Damwoude.

Hurdegaryp: aantreffen gestolen tractor
Op zaterdag om 08.00 uur troffen bewoners van de Ottemaweg een landbouwtractor aan. De politie werd gewaarschuwd. Onderzoek leverde op dat de tractor waarschijnlijk afgelopen nacht is gestolen vanaf een opslagterrein aan de Woelwijk onder Leeuwarden. Het toegangshek van dit terrein is door de tractor platgereden. Daarna is de tractor richting Hurdegaryp gereden. De tractor is waarschijnlijk gestrand omdat de tank leeg was, de dader(s) zijn er vandoor gegaan. De politie stelt verder onderzoek in.

Drachten: woninginbraak
Op zaterdag omstreeks 08.40 uur kreeg de politie een melding van een inbraak in een woning aan de Tijen. De politie startte een zoekactie in de omgeving, er werd echter geen verdachte meer aangetroffen. Men heeft met een steen een ruit ingegooid en vervolgens uit de woning een laptop meegenomen. De 43-jarige bewoner heeft aangifte gedaan. Getuigen hebben het volgende signalement van de verdachte doorgegeven: man, donkere huidskleur, 20-25 jaar oud, stevig postuur, lengte
1.65-1.75, kort krullend kroeshaar. De verdachte droeg een donkerblauwe driekwart jas en een blauwe spijkerbroek.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

* Sneek, Harinxamakade, vrijdag 23.10 uur, 43-jarige automobilist uit Sneek, de automobilist wilde niet meewerken met de blaastest en saboteerde de blaastest. De politie heeft de automobilist daarop aangehouden waarbij hij zich verzette. Hij is overgebracht naar het politiebureau, waar hij politiemensen beledigde en bedreigde. Het rijbewijs van de man zal worden ingevorderd.
* Stiens, Stienzer Hegedyk, zaterdag 00.30 uur, 34-jarige automobiliste uit Beetgumermolen, de blaastest mislukte en de automobiliste weigerde daarop mee te gaan naar het politiebureau. De politie heeft de automobiliste daarop aangehouden.
* Buitenpost, Oost, zaterdag 01.05 uur, 40-jarige automobilist uit Groningen, 995 ug/l, rijverbod van 12 uren opgelegd, rijbewijs ingevorderd.

* Leeuwarden, Tesselschadestraat, zaterdag 03.05 uur, 22-jarige automobilist uit Harlingen, 240 ug/l, rijverbod van twee uren.