Radio Nederland Wereldomroep
Persverklaring
6 december 2003
Reactie op artikel NRC:
Wereldomroep in zaken op Antillen
"Geen extra inkomsten uit energiebedrijf"
Hedenochtend verscheen in NRC Handelsblad een artikel van de hand van Joep Dohmen, waarin door hem informatie zodanig eenzijdig, onvolledig en onjuist wordt geselecteerd, dat daarmee wordt getracht een beeld op te roepen van een organisatie die onzorgvuldig met publieke middelen omgaat en zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie.
Daarmee wordt een tendentieus en onjuist beeld gecreëerd. Dat past wellicht in de opzet van de heer Dohmens artikelenreeks over het publieke bestel, maar is ons inziens journalistiek uiterst onjuist, onzorgvuldig en NRC Handelsblad onwaardig.
De Wereldomroep wordt gecontroleerd door en legt verantwoordelijkheid af aan het Commissariaat voor de Media. In de rapportage over het door het Commissariaat voor de Media en hun accountantskantoor Mazars verrichte onderzoek staat als conclusie letterlijk:
"Op grond van het bovenstaande komt het Commissariaat voor de Media tot de volgende conclusies.
1) Er zijn geen onregelmatigheden aangetroffen in de financiële administratie van de RNW-Bonaire.
2) Er zijn geen aanwijzingen dat publieke middelen onrechtmatig zijn besteed.
3) Er zijn wel activiteiten ontplooid die onrust veroorzaken bij derden op het eiland die te maken hebben met concurrentieposities. Dat betreft de oprichting van de rechtspersoon Centrale Noord NV en het betreft activiteiten ontplooid onder de naam RNB Technology. Met name met betrekking tot de laatste activiteiten dient de RNW nadere informatie te verschaffen en zal een einde gemaakt moeten worden aan die activiteiten die niet rechtstreeks gerelateerd zijn aan de kernactiviteiten van de RNW."
(bron:
Teneinde welk misverstand dan ook te vermijden, zullen alle suggesties van het Commissariaat voor de Media onverwijld worden opgevolgd.
De feiten
Op Bonaire (ca. 10.000 inwoners) ligt één van de twee relaisstations (zenders en antennes t.b.v. korte golf) van de Wereldomroep. Als gevolg van cyclische werkzaamheden en het feit dat als zenders aanstaan daar niet aan gewerkt kan worden, is er sprake van leegloop. In plaats van het werknemersbestand te verkleinen, is er zo'n 7 jaar geleden voor gekozen deze mensen in te zetten voor andere werkzaamheden (onder de werknaam RNB Technology) waardoor de kosten van deze leegloop worden terugverdiend. Dit is niet in strijd met de Mediawet.
Dit betreft voornamelijk werkzaamheden die anders op het eiland niet zouden kunnen worden uitgevoerd i.v.m. afwezigheid van kennis en expertise. Daardoor is er ook geen sprake van oneigenlijke concurrentie en wel van toegevoegde waarde voor de gemeenschap. Alle opbrengsten en kosten (plm. 0,5% van totale Wereldomroep-begroting, resultaat minder dan 0,1% van de totale begroting) zijn keurig verantwoord in de administratie. Accountant Ernst & Young controleert 4 Ã 5 maal per jaar.
Het WEB (Water- en EnergieBedrijf Bonaire) is het eilandelijke energiebedrijf. Nadat de eigen dieselcentrale van de Wereldomroep (beheerd door het WEB) in 2000 afbrandde, is getracht om samen met het WEB energievoorziening voor het hele eiland te realiseren. Schaalvoordelen en kwaliteitsverbetering lagen voor de hand. Hiertoe zou door Wereldomroep en WEB een NV (Centrale Noord) worden opgericht. De NV is, met toestemming van OC & W, wel opgericht, het WEB is nooit toegetreden. De NV heeft dus nooit activiteiten ontplooid, had daardoor geen wettelijke informatieplicht en zal worden opgeheven.
Wereldomroep heeft sinds 30 jaar een eigen energiecentrale, omdat de grote energiebehoefte (circa 50% van die van het gehele eiland) niet kan worden geleverd door het lokale energiebedrijf. Hierdoor wordt de continuïteit van de uitzendingen gewaarborgd. Bovendien valt regelmatig de stroom op het eiland uit.
BFN (Broadcast Facilities Nederland) was een joint venture van het NOB en de Wereldomroep. Het NOB wilde hun deelneming beëindigen, dus de Wereldomroep moest wel 100% aandeelhouder worden. BFN koopt en least haar eigen apparatuur en betaalt een marktconforme huur. BFN rekent marktconforme prijzen, aan derden én aan de Wereldomroep. BFN maakt dus geen gebruik van met publiek geld aangeschafte apparatuur en er is geen sprake van oneigenlijke concurrentie.
De Wereldomroep maakt CD's (met een Nederlandse link) voor gratis verspreiding aan buitenlandse (muziek)radiostations, dit in het kader van het taakonderdeel het geven van een beeld van Nederland op cultureel gebied. De Wereldomroep verkoopt geen CD's en is daarmee geen commerciële partij. Overigens vraagt de Raad van Cultuur in haar advies van 31 oktober jl. speciale aandacht voor deze activiteit en stelt de Raad dat er geen serieuze alternatieven zijn voor distributie in het buitenland.
Het artikel
Ondanks dat het de heer Dohmen duidelijk is dat er geen wet is overtreden, dat er geen oneigenlijk gebruik is gemaakt van publiek geld en dat alles netjes en volledig is verantwoord, tracht hij in het artikel een ander en daarmee onjuist beeld te schetsen. De Wereldomroep heeft de heer Dohmen weken lang dagelijks van allerlei gevraagde informatie voorzien, tot aan administratieve journaalposten toe.
Ondanks herhaald aandringen van de Wereldomroep vond de heer Dohmen het niet nodig om, in tegenstelling tot de accountants, zich ter plaatse nader te laten informeren, waarbij ook de volledige administratie plus alle bescheiden van de Wereldomroep voor hem toegankelijk waren.
De Wereldomroep heeft steeds gehandeld in het belang van onze luisteraars en kijkers, in het belang van de belastingbetaler, en ook in het belang van de inwoners van Bonaire. En dat zullen we blijven doen. Op geen enkele wijze is de gesuggereerde strijdigheid met de wet aangetoond, niet naar de letter en niet naar de geest van de wet. Wij behouden ons derhalve alle rechten voor.
---
Graag verwijzen wij u naar de brief van het Commissariaat voor de Media (26-11-2003) en het besluit van het Commissariaat voor de Media (27-11-2003).
Deze kunt u hier downloaden.
*
*
---