Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Opmerkingen over de kwestie De Haas

05-12-2003

In antwoord op het verzoek van de vaste commissie voor Defensie van 24 en 27 november 2003 (Def-03-226 en Def-03-226a) zend ik hierbij een afschrift van mijn brief aan de heer drs. M. de Haas in antwoord op zijn brieven van 23 juni en 3 juli 2003.

Ik merk daarbij het volgende op.

Drs. M. de Haas, voormalig majoor van de Koninklijke landmacht, is - omdat er bij de Koninklijke landmacht geen bevorderingsvooruitzichten voor hem waren overgegaan naar de Koninklijke luchtmacht en als docent geplaatst op de KMA. Aldaar heeft hij, onder gedeeltelijke vrijstelling van werkzaamheden, op kosten van de Koninklijke luchtmacht een studie Ruslandkunde gevolgd. Vervolgens heeft hij geopteerd voor de functie van plaatsvervangend Defensieattaché te Moskou, waaraan de rang van luitenant-kolonel is verbonden. Vanwege zijn academische kennis achtte hij zich bij uitstek bij uitstek geschikt voor deze functie. De Koninklijke luchtmacht achtte hem evenwel geen geschikte kandidaat, omdat hij slechts één functie in de rang van majoor had vervuld en niet over de vereiste andere kennis en ervaring beschikte.

De heer De Haas heeft zich daarbij niet neergelegd, maar wil ook niet de hem ten dienste staande beroepsprocedure volgen, omdat hij daar geen heil in ziet. De beslissing is dan ook in rechte komen vast te staan en de heer De Haas is inmiddels geplaatst op de Nato School te Oberammergau, Duitsland.

De heer De Haas uit zijn ongenoegen in een stroom van brieven aan diverse instanties, waarbij hij de integriteit van een groot aantal functionarissen in twijfel trekt en hen beschuldigt van allerlei malversaties. Hiermede verheft hij de kwestie buiten elke proportie. Tegelijkertijd ziet de heer De Haas er om hem moverende redenen vanaf beroep aan te tekenen bij de rechtbank, waar de redelijkheid van het besluit hem de functie niet toe te wijzen door de rechter getoetst had kunnen worden.

Ik zie dan ook geen enkele aanleiding tot het instellen van een onderzoek en ik heb de heer De Haas medegedeeld de kwestie voor gesloten te houden.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

C. van der Knaap

Nieuws