Gemeente Almere

Almere stelt zes sociale ambities vast

Meer jongeren in de stad, oog voor ouderen, meer stedelijkheid, kleur in de stad, goed omgaan met grootstedelijke problemen, en inzetten op meer mogelijkheden voor vrije tijdsbesteding.

Dit zijn de zes ambities die het Almeers college van B en W als pijlers ziet van het sociaal maatschappelijk beleid voor de komende tien jaar. Deze prioriteiten vormen de basis van de Sociale Structuurschets die in samenwerking met Almeerse sociaal-maatschappelijke organisaties tot stand is gekomen. De Sociale Structuurschets is de tegenhanger van het Structuurplan (najaar 2003). Samen vormden zij input voor het Kaderplan Bestaande Stad dat ook deze week door het college is vastgesteld.

Almere wil breken met de eenzijdige suburbane ontwikkeling van de afgelopen 27 jaar. Om uit te kunnen groeien naar een evenwichtige stad met enerzijds een grote sociale diversiteit en dynamiek en anderzijds meer samenhang moet de samenleving stedelijker worden. Almere wil ruimte bieden en aantrekkelijk zijn voor mensen met allerlei verschillende leefstijlen, inkomens van hoog tot laag, jongeren en ouderen, en mensen vanuit verschillende herkomstlanden. De sociale samenhang in de stad moet worden vergroot; inwoners moeten zich thuis voelen en bovenal Almeerder. Bij de realisatie van nieuwe voorzieningen en activiteiten staat als uitgangspunt voorop, dat Almere een volwaardige positie inneemt als grote stad in de Randstad.

Zes sociale ambities

Aan deze beleidsnota liggen ten grondslag het Stadsmanifest van het Almeerse gemeentebestuur voor de toekomst van de stad, een groot onderzoek naar de leefstijlen van Almeerders en een schat aan informatie over de huidige sociale cultuur in de stad.

Meer jongeren in de stad

De gemeente wil het aandeel jongeren in de Almeerse bevolking in de leeftijdsklasse 18 tot en met 24 jaar vergroten. Hiervoor is onder andere een vergroting van het onderwijsaanbod (middelbaar en hoger onderwijs) en geschikte huisvesting voor jongeren nodig. Daarnaast zal het uitgaans-, winkel- en cultuuraanbod veel aantrekkelijker moeten worden gemaakt voor deze leeftijdsgroep.

Oog voor ouderen

In 2030 zal zich ook in Almere het vergrijzingvraagstuk in volle omvang aandienen. De stad beschikt dan over een veel hoger percentage ouderen. De ouderen van straks hebben recht op een volwaardige plaats in de Almeerse samenleving. Hier moet de stad zich op voorbereiden. Dit vereist investeringen in het voorzieningenaanbod op het gebied van cultuur, mobiliteit, woningen, winkels en zorg. De gemeente richt zich daarvoor op integratie van budgetten en combinaties van private en publieke investeringen.

Meer stedelijkheid

Meer sociale diversiteit en dynamiek vereist een stedelijker Almere. Meer hoger onderwijs leidt een groei van de studentenpopulatie en brengt meer reuring in de Almeerse samenleving. Voor een meer stedelijke uitstraling zal verder het aanbod van winkels, uitgaansgelegenheden en culturele voorzieningen flink uitgebreid moeten worden.

Kleur in de stad

Almere heeft een grote potentie als multiculturele stad. Nu al is een kwart van de Almeerders van allochtone afkomst, in 2010 zal dat ruim 30% zijn en in 2030 ruim 40%. Het Almeers bestuur wil de kwaliteiten van etnische minderheden zoals ondernemingszin en internationale oriëntatie, meer benutten.

Aanpak onvermijdelijke stadsproblemen

Het groter worden van de stad leidt vaak automatisch tot een toename van de problemen die daarmee samenhangen. Almere ziet het als een uitdaging om deze problemen zoveel mogelijk te vermijden door het voorzieningenaanbod tijdig aan te laten sluiten bij de actuele vraag en bij een groeiende vraag in de toekomst. Hierbij zijn specifiek van belang: preventie, opvang, huisvesting, integratie en het voorkomen van schooluitval.

Groeimarkt vrije tijd voor stad en regio

De gemeente wil meer mogelijkheden voor inwoners om hun vrije tijd in Almere zelf te besteden. Niet alleen voor de Almeerders zelf, maar ook voor de inwoners uit de regio biedt Almere veel mogelijkheden voor recreatie. De stad beschikt over omvangrijke groengebieden, vele kilometers strand en kust langs het IJmeer en Gooimeer en diverse grote waterrecreatieplassen (zoals de Noorderplassen en het Weerwater). Het Almeers bestuur benadrukt daarom verdere ontwikkeling van bijvoorbeeld watersport en wandelmogelijkheden.

Almere nu en in de toekomst

Met 170.000 inwoners nu groeit de stad in ieder geval door naar 250.000 inwoners: 5de stad van Nederland. Samen met het Rijk en de provincie Flevoland werkt de stad aan een visie op haar verdere toekomst tot medio 2030 (www.toekomstalmere.nl). Met deze visie, het Integraal Ontwikkelingsplan, zal ook duidelijk moeten worden onder welke voorwaarden Almere kan en wil doorgroeien tot een stad met 350.000 tot 400.000 inwoners, zoals het rijk graag ziet.

De Sociale Structuurschets die in januari door de Almeerse gemeenteraad zal worden besproken, vormt het kader voor de sociale paragraaf in dit Integraal Ontwikkelingsplan.