CDA


05-12-03
Verhagen: Problemen in Rotterdam serieus nemen en met oplossingen komen

Afgelopen maandag is in Rotterdam het plan Op weg naar een stad in balans gepresenteerd. Het college van Rotterdam benoemt hiermee dat de stad grote problemen ondervindt door de enorme toestroom van nieuwkomers en de concentratie van kansarmen in de stadswijken. In het plan staan een aantal voorstellen om de leefbaarheid in de stad te behouden en verbeteren.

In zijn reactie namens de CDA-fractie geeft fractievoorzitter Maxime Verhagen aan dat de problemen in Rotterdam inderdaad groot zijn en daarom ook uiterst serieus genomen moeten worden. Overigens kan het hierbij nooit zo zijn dat een stad autonoom beslist de stadspoorten te sluiten. Eén van de problemen in Rotterdam is dat statushouders die via de landelijke verdeelsleutel aan andere gemeenten zijn toegewezen vaak al na een paar weken toch naar Rotterdam toe stromen. Dit zullen we moeten ondervangen door statushouders te verplichten te blijven wonen in de aangewezen stad tot na het afronden van hun inburgeringscursus. Ook moet het verkrijgen van een permanente status worden voorafgegaan door het met succes afronden van een inburgeringscursus.

Verhagen heeft verder aangegeven dat de aanpak van de uitwassen van illegaliteit verdere gettovorming en verloedering in de grote steden zal tegengaan. Hierbij gaat het niet alleen om het strafbaar stellen van illegaliteit, maar vooral ook om de aanpak van de uitbuiting van illegalen. Werkgevers die illegalen in dienst nemen en huisjesmelkers dienen stevig aangepakt te worden, aldus Verhagen. Tenslotte zal snel vorm gegeven moeten worden aan een volwaardig uitzet- en terugkeerbeleid ook om de grote steden verder te ontlasten.