GAIA

Correctionele Rechtbank Mechelen veroordeelt studenten wegens dierenmishandeling bij studentendoop Lier: 47 uur werkstraf en EUR1 morele schadevergoeding aan GAIA

GAIA: 'Vonnis is belangrijk precedent'

3 december 2003

© GAIA

De Correctionele Rechtbank van Mechelen heeft vanmorgen vier studenten veroordeeld wegens dierenmishandeling tijdens een Lierse studentendoop.

Na een uit de hand gelopen doop van de studentenclub 't Goefferke in oktober 2002 ontdekte de politie langs het parcours van de doop enkele doodgebloede en halfgeslachte kippen. Sommige dieren waren zelfs niet dood toen de politie ze vond. De kippen werden allesbehalve 'vakkundig' geslacht. De politie stelde een proces-verbaal op tegen de studentenvereniging voor ernstige dierenmishandeling. GAIA diende daarna klacht met burgerlijke partijstelling in tegen de Lierse studentenclub wegens inbreuken op de dierenwelzijnswet. De Rechtbank acht de feiten bewezen en in strijd met de wet op de dierenbescherming en heeft de studenten veroordeeld tot een werkstraf van 47 uur, betaling van de gerechtskosten en 1 euro morele schadevergoeding aan de burgerlijke partij GAIA. Dieren zijn geen gevoelloze dingen waarmee, puur voor het plezier, gesold kan worden. GAIA heeft niets tegen studentendopen maar die kunnen niet ten koste van dieren.
'We zijn erg tevreden met het vonnis omdat het een belangrijk precedent is. Het is een duidelijk signaal dat sollen met dieren voor studentendopen niet kan.' zegt GAIA-directeur Ann De Greef. GAIA zal zowel de Vlaamse als de Waalse Minister van Onderwijs aanschrijven om alle hogescholen en universiteiten duidelijk te maken dat het gebruik van dieren tijdens studentendopen uit den boze is. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be