Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

4 december 2003

Nr. 2003-242

MINBZ: Europa als medicijn tegen lange wachtlijsten

Staatssecretaris Nicolaï is voorstander van het aanpassen van Europese regels om de invoering van de kabinetsplannen voor een nieuw, op marktwerking gericht zorgstelsel in Nederland, door te kunnen voeren. Hiervoor pleitte hij vanmiddag in zijn toespraak voor het European Health Forum op het Instituut Clingendael.

De staatssecretaris onderstreepte dat de keuzevrijheid die het nieuwe Nederlandse zorgstelsel biedt, nog verder vergroot kan worden door grensoverschrijdende zorg. "Het is belangrijk samenwerking te zoeken met specialistische centra in onze buurlanden, zoals eerder gedaan is bij de brandwondencentra. Ik kan mij voorstellen dat we toegroeien naar een situatie waarin een beperkt aantal centra in Europa zich toelegt op zeer specialistische behandelingen", aldus Nicolaï. Het denken-over-de-grenzen heen kan volgens de staatssecretaris daarmee een bijdrage leveren aan het terugdringen van de wachtlijsten.

De Europese Unie heeft geen principiële bezwaren tegen een op marktwerking en keuzevrijheid gebaseerd zorgstelsel, maar legt op dit moment nog wel beperkingen op. " Deze belemmering is een onbedoelde bijwerking van regels die een heel ander doel dienen" aldus de staatssecretaris. Hiermee doelt hij op de effecten van de derde Europese schaderichtlijn, die ingesteld is om een Europese markt voor schadeverzekeringen tot stand te brengen.

Nicolaï verwacht niet dat Europa zal streven naar een Pan-Europees zorgstelsel : "Enerzijds is Europa daarvoor te groot. Een zorgstelsel bedenken voor alle 450 miljoen inwoners is een onmogelijke klus, die we ook niet moeten willen. Anderzijds zou een dergelijk stelsel ook geen recht doen aan de culturele verschillen in de zorg. Ieder land moet zijn eigen keuzes blijven maken, dat is in het belang van de keuzevrijheid van de Europese consument".

De Europese zorgstelsels zullen wel meer naar elkaar toe gaan groeien. "Het is daarbij van belang dat de verschillende stelsels goed op elkaar aansluiten, dat maakt het mogelijk om over de grenzen heen zorg te kunnen ruilen", aldus de staatssecretaris. Meer coördinatie vergroot de keuzevrijheid voor de klant en zal een positief effect hebben op het terugdringen van de wachtlijsten.

NOOT VOOR DE REDACTIE//