Museum Joure

Schenking museale collectie Douwe Egberts aan Museum Joure

Dinsdag 2 december is op feestelijke wijze aandacht geschonken aan de officiële overdracht van een groot deel van de museale collectie van Douwe Egberts aan Museum Joure. Bestuursvoorzitter van het museum, Freark Ringnalda, bedankte Jos Sluys, vestigingsdirecteur CT&S Joure en vertegenwoordiger van Douwe Egberts, voor dit gulle gebaar. Met de overhandiging van een unieke lamp, gemaakt van een Douwe Egberts kopje, werd de schenking officieel bekrachtigd.

In het jubileumjaar van Douwe Egberts is de museale collectie van DE verdeeld over verschillende musea. Museum Joure mocht het grootste aantal voorwerpen op het gebied van koffie, thee en tabak in ontvangst nemen, passend bij de huidige collectie van het industrieel ambachtelijk complex. Met een groot deel van deze collectie wordt na januari een complete nieuwe opstelling gemaakt die de geschiedenis en het gebruik van koffie, thee en tabak laat zien.

Op dit moment is van de schenking van Douwe Egberts in het voormalig theefabriekje uit de 19e eeuw, een expositie ingericht. Deze duurt nog t/m 4 januari 2004. Massaal worden de objecten getoond in de vorm van een depot. De tentoonstelling geeft het gevoel even op zolder te mogen kijken bij oma en wekt de nieuwsgierigheid van de bezoeker om op zoek te gaan naar bijzondere voorwerpen: kleine snuifdoosjes met in het deksel een rasp om de tabak tot snuif te vermalen. Of de verschillende koffiezetsystemen door de jaren heen als kraantjeskan, percolator, rondfilterpot, en een van eerste elektrische systemen. In vele soorten staan de koffiemolens naast elkaar. Van vijzel, de eerste manier om koffiebonen fijn te maken, via handkoffiemolen in vele vormen, tot de elektrische koffiemolen. Al spoedig verscheen echter de vacuüm verpakte koffie op de winkelplank en raakte de elektrische koffiemolen in onbruik.

Op het gebied van thee varieert de getoonde collectie van Japanse theekommen tot de eerste elektrische theezetmethode. De cha-wan (japanse drinkkom) bijvoorbeeld was onderdeel van het theegerei bij de Japanse theeceremonie en werd met uiterste zorg behandeld. In de 19e eeuw droeg thee in Europa in grote mate bij aan de huiselijke gezelligheid. Het bood de vrouw de gelegenheid tot het leggen van sociale contacten bij het houden van theevisites. De kostbare ongemelangeerde theeën werden in fraaie afsluitbare theekistjes bewaard en zelf gemengd in de bijbehorende mengbeker. Prachtige theebusjes en houten theekistjes met inlegwerk getuigen van de zorgvuldigheid waarmee de thee bewaard werd.

Naast de vele theepotten en koffiekannen heeft Museum Joure ook vele complete serviezen ontvangen. Een opvallend servies is het emaillen servies met op elk onderdeel een verschillend geschilderd tafereel.

De collectie kent naast de vele theepotten en koffiekannen vele bijzondere kop en schotels, waaronder snorrenkoppen die voorkomen dat uw mans knevel in de thee hangt, oftewel een kop met aan de binnenkant een schotje waar de snor bij het drinken achter blijft hangen. Ook zijn er voor speciale gelegenheden en jubilea kop en schotels vervaardigd. Bijvoorbeeld voor een 25-jarig echtverbond of als dank "voor uwe vlijt".

De reclametentoonstelling 'En dan is er koffie.', 250 jaar reclamegeschiedenis van Douwe Egberts riep veel herinneringen op bij de bijna 34.000 bezoekers. Bij deze nieuwe expositie Schenking museale collectie Douwe Egberts verwacht Museum Joure ook zeker dat het een feest van herkenning wordt.