Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 3 december 2003

Statistieken gratis online RSI-scan verontrustend

DEN HAAG Ruim tweeduizend computergebruikers hebben inmiddels de gratis online RSI-scan van TrainingTime ingevuld, die sinds eind augustus op de website www.rsi-scan.nl staat. Uit de statistieken blijkt onder meer het volgende:
* 76% wordt regelmatig op hinderlijke wijze onderbroken tijdens het werk;
* 74% zit op een bureaustoel die niet op de persoonlijke lichaamsmaten is afgesteld door een deskundige;
* 70% ervaart een te hoge werkdruk;

* 62% werkt regelmatig langer dan zes uur per dag met de computer;
* 61% werkt liever met de muis dan met het toetsenbord;
* 53% is niet voorgelicht over de risico s van beeldschermwerk;
* 53% typt met één of een aantal vingers (niet via het 10-vingersysteem);
* 51% maakt geen gebruik van sneltoetsen;

* 49% onderbreekt het werk met de computer niet na twee uur met een pauze van minimaal tien minuten;
* 33% heeft na twee uur werken met de computer hoofdpijn of oogklachten;
* 27% werkt met onhandige, onbetrouwbare en inefficiënte software. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen tot een verhoogd risico op RSI-gerelateerde klachten , zegt TrainingTime-directeur ing. René Persoon. Hoewel de uitkomsten mij niet verbazen, zijn deze statistieken echt verontrustend: wie niet verstandig met beeldschermwerk omgaat, krijgt vroeg of laat de rekening gepresenteerd. Deze scan houdt mensen een spiegel voor, die hen hopelijk bewust maakt van de risico s die ze lopen en hen gezonder leren werken.

TrainingTime heeft de online scan gelanceerd omdat voorlichting over RSI-preventie doorgaans niet verder gaat dan voorlichting over de werkwijze en het materiaal, zoals de bureaustoel en de werkhouding, aldus Persoon. Meestal is er te weinig aandacht voor de computer zelf. Mensen werken de hele dag achter de PC; daarom pakken wij ook de computer grondig aan. Denk daarbij aan het gebruik van sneltoetsen, snelkoppelingen, het aanpassen van de werkbalk, macro s en beeldscherminstellingen. Anders dan de reguliere RSI-preventie besteden wij ook in onze trainingen veel aandacht aan de computer. In samenwerking met fysiotherapeuten en ergonomen hebben we een speciaal pakket ontwikkeld dat RSI-klachten minimaliseert, de RSI Time Serie . Gebruikers reageren heel enthousiast op dit pakket.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht