CBS

Inflatie in november onveranderd

De inflatie in Nederland is in november 2003 uitgekomen op 2,0 procent. Dat is even hoog als in oktober. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen en dranken had een verlagend effect op de inflatie. De prijsontwikkeling van autobrandstoffen had daarentegen een verhogend effect op de inflatie. Dit blijkt uit het nieuwe consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De inflatie is sinds april van dit jaar vrijwel stabiel. De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde index is in november eveneens 2,0 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in oktober.

Prijsontwikkeling voedingsmiddelen en dranken drukt inflatie In november 2003 zijn vooral frisdranken, bier en wasmiddelen ten opzichte van oktober flink in prijs gedaald. Dit is mede het gevolg van de prijzenoorlog tussen supermarkten die in de tweede helft van oktober uitbrak. De prijzen van voedingsmiddelen en dranken zijn in november met gemiddeld 1,5 procent gedaald ten opzichte van oktober. Desondanks zijn deze producten nog wel 1,3 procent duurder dan in november vorig jaar. In oktober 2003 was het verschil met een jaar eerder echter nog 2,4 procent.

Prijsontwikkeling autobrandstoffen inflatieverhogend Benzine en diesel zijn tussen oktober en november 2003 licht in prijs gedaald. Van oktober op november 2002 daalden de prijzen echter sneller. Daardoor heeft de prijsontwikkeling van autobrandstoffen een inflatieverhogende invloed gehad. Benzine en diesel zijn in november 2003 respectievelijk 2,7 en 2,2 procent duurder dan een jaar eerder.

Prijsontwikkeling volgens Europese norm
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde norm is van oktober op november gestegen van 1,9 naar 2,0 procent. Eurostat, het Europese statistische bureau, raamt de inflatie in de Eurozone in november op 2,2 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan de uitkomst over oktober. De inflatie in Nederland is nu 0,2 procentpunt lager dan gemiddeld in de Eurozone. In september was de inflatie in Nederland voor het eerst sinds mei 2000 lager dan het gemiddelde van de Eurozone.

Technische toelichting
De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex (CPI) geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten, zoals dit gemiddeld werd aangeschaft door huishoudens in Nederland. De gemiddelde prijsverandering heeft betrekking op het consumptiepakket van alle huishoudens. De reeks is gebaseerd op het consumptiepakket uit het jaar 2000. Het CBS heeft in februari 2003 meegedeeld dat het met ingang van 2004 zal overgaan op een jaarlijkse basisverlegging van de CPI. In augustus is echter besloten de jaarlijkse basisverlegging van de CPI tenminste een jaar op te schorten. Afgeleide consumentenprijsindex
In de afgeleide consumentenprijsindices van het CBS is het effect van veranderingen in de tarieven van de productgebonden belastingen en subsidies en van de consumptiegebonden belastingen uit de prijsontwikkeling geëlimineerd. Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) De geharmoniseerde indices dienen speciaal voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie. De consumentenprijsindex voor de monetaire unie (EURO-12, CPIMU) geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer in de landen die deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie, ofwel de Eurozone. De EU-15 geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer in de 15 lidstaten van de Europese Unie. De uitkomsten over november voor de afzonderlijke landen van de Europese Unie zullen op 17 december worden gepubliceerd door Eurostat. Meer achtergrondinformatie over de consumentenprijsindex is te vinden op: http://www.cbs.nl/nl/publicaties/artikelen/macro-economie/prijzen/index.htm

PB03-216
4 december 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht