http://www.wau.nl/pers/03/086wur.html
Persbericht Wageningen UR: nr. 086, 27 november 2003
Landelijk gebied ontbeert nieuw elan
Wageningen UR presenteert nieuwe benadering maatschappelijke vragen via WING
Op 4 december lanceert dr. Aalt A. Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR, het nieuwe initiatief WING (Wageningen Interactive Network Group). Belangstellenden en belanghebbenden uit het landelijk gebied spreken samen met politiek en wetenschap over de mogelijkheid om nieuw elan te creëren voor de groene ruimte. Wageningen UR wil met deze bijeenkomst dit ontwikkelingsproces op gang brengen.
Mediavertegenwoordigers zijn van harte welkom.
Om een start te maken met activiteiten die het landelijk gebied nieuw elan moeten geven begint de bijeenkomst op 4 december met een ontbijtdebat onder leiding van Jan Bart Wilschut. Aan tafel zitten André van der Zande (DG ministerie LNV), Harry Keereweer (gedeputeerde Landelijk Gebied provincie Gelderland), Jaap Modder (voorzitter KAN-gebied), Jaap Starkenburg (directeur Stichting IJssellandschap) en Dorine Putman (hoofd kredieten ASN Bank Nederland). In korte workshops werken deelnemers onderwerpen verder uit en formuleren in een slotsessie concrete actiepunten.
Het gaat in de startbijeenkomst om het stimuleren van nieuw ondernemerschap, toekomst vitaliteit, experimenten en daadkracht voor het landelijk gebied. Het is de bedoeling een levendige en betrokken groep te vormen die initiatieven op gang brengt welke het elan in het landelijk gebied ondersteunt.
WING biedt als nieuw samenwerkingsverband van twee onderzoeksinstituten binnen Wageningen UR, Alterra en LEI procesbegeleiding bij vraagstukken waar samenwerking tot de oplossingen moet leiden. Te denken valt aan begeleiding bij het verbeteren van de kwaliteit van de groene leefomgeving of van agro-ketens. Of het optimaal benutten van kennis over maatschappelijke veranderingen en het versterken van de innovatiekracht van het landelijk gebied.
De initiatiefnemers van WING constateren dat het eertijds zo succesvolle poldermodel lijkt te zijn stukgepraat, terwijl er nog zoveel besproken zou moeten worden en er nog veel meer te doen is voor de ontwikkeling van het landelijk gebied in Nederland. Zij tonen hoe ze op een innovatieve en participatieve manier ondersteuning bieden bij het oplossen van de complexe vraagstukken waarin het gaat om de interactie van mensen onderling (overheden, burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstelingen) en de interactie tussen deze mensen en hun omgeving. WING organiseert deze ochtendbijeenkomst ook om te laten zien dat Wageningen UR de mogelijkheid heeft om ondersteuning te bieden bij het ontwikkelen van daadkracht. Voorbeelden daarvan zullen tijdens de bijeenkomst getoond worden.
WING probeert groepsprocessen te bevorderen met eigentijdse methoden en technieken zoals open space technology (agenda-setting voor grote groepen), group decision room (voor het genereren, clusteren en selecteren van ideeën), WING Keukentafelgesprekken (informele gesprekken), creatief kennisatelier (mixt praktijkkennis met wetenschappelijke kennis) en community of practice (periodieke bijeenkomsten van professionals met verschillende achtergronden).
WING concentreert zich in de opbouwfase vooralsnog op de Nederlandse markt, maar zal in de loop van 2004 een stap zetten naar de Europese markt.
Wageningen Universiteit