Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Openbaar Bestuur - Gemeentelijke herindeling - parlementaire stukken - Brief aan de Tweede Kamer over de nota naar aanleiding van het verslag van het wetsvoorstel tot gemeentelijke herindeling van een deel van de Achterhoek, de Graafschap en de Liemers

parlementaire stukken

Brief aan de Tweede Kamer over de nota naar aanleiding van het verslag van het wetsvoorstel tot gemeentelijke herindeling van een deel van de Achterhoek, de Graafschap en de Liemers

4 december 2003

Hierbij ontvangt de Kamer de nota naar aanleiding van het verslag met betrekking tot het wetsvoorstel tot gemeentelijke herindeling van een deel van de Achterhoek, de Graafschap en de Liemers en Bathmen, tevens wijziging van de grens tussen de provincies Gelderland en Overijssel. Het wetsvoorstel heeft geleid tot een groot aantal vragen en opmerkingen.

De leden van een aantal fracties gaven reeds hun algemene indruk van het wetsvoorstel. De leden van de fracties van CDA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en SGP hadden met belangstelling kennis genomen van het wetsvoorstel. De leden van de D66-fractie hadden met gemengde gevoelens kennis genomen van het voorstel. Het wetsvoorstel stelde voor de leden van de SGP-fractie op onderdelen teleur en riep vooral veel vragen op. De leden van de CDA-fractie beschouwden voorliggend voorstel als buitengewoon omvangrijk en complex. Tevens constateerden de leden van de fractie van CDA, dat het wetsvoorstel tal van onderwerpen bevat, die bij de betrokken gemeenten en hun inwoners gevoelig liggen. Deze leden benadrukten, dat zij zich bewust zijn dat het onmogelijk is om een besluit te nemen dat op draagvlak van alle betrokkenen kan rekenen. De leden van de ChristenUnie merkten op, dat de herindeling zo veel reacties heeft opgeroepen bij de bewoners van de desbetreffende gemeenten, dat de omvang van die reacties vele malen omvangrijker is dan het wetsvoorstel en de memorie van toelichting.

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 7 december 2003

Brief aan de Tweede Kamer over de nota naar aanleiding van het verslag van het wetsvoorstel tot gemeentelijke herindeling van een deel van de Achterhoek, de Graafschap en de Liemers (247 Kb)
Zie het origineel