Ingezonden persbericht

Persbericht

Gezocht: monumenten met een nieuw leven. Beloning: ¤ 10.000,-

Nieuwe stimulans voor 'vitale monumenten'

Hoevelaken, 17 december 2003 - Vastgoedonderneming Bouwfonds is op zoek naar 'vitale monumenten'. Bouwfonds wil namelijk graag haar waardering laten blijken voor projecten waarbij monumenten een nieuw leven hebben gekregen. En om dergelijke initiatieven te belonen is de Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten in het leven geroepen. Deze award zal voor het eerst in mei 2004 worden uitgereikt. Het gaat hierbij om monumenten die, bijvoorbeeld na een restauratie, aanpassing of verbouwing, een nieuwe bestemming of functie hebben gekregen en daardoor meer toegankelijk zijn geworden voor een breder publiek.

Bouwfonds is al vele jaren betrokken als hoofdsponsor bij de Open Monumentendag, dus de instelling van een prijs voor het 'vitale' monument is een kleine stap. De Bouwfonds Award wordt ondersteund met een geldbedrag van ¤ 10.000. Inschrijving en aanmelding van monumenten voor de Bouwfonds Award kan nog plaatsvinden tot 15 januari 2004. De voorwaarden voor deelname en het inschrijfformulier vindt u op www.bouwfonds.nl.

Open Monumentendag en Bouwfonds: een natuurlijke combinatie

Tussen de Stichting Open Monumentendag en Bouwfonds bestaat een perfecte match. Als vastgoedonderneming voelt Bouwfonds zich medeverantwoordelijk voor het wel en wee van het gebouwde culturele erfgoed. Bij het ontwikkelen en financieren van nieuwe woningen, winkels en kantoren speelt de inpassing in de omgeving altijd een dominante rol. De Open Monumentendag maakt het mogelijk dat eens per jaar van duizenden monumentale panden in ons land de deuren opengaan die normaal gesproken gesloten blijven. Bouwfonds uit met deze award haar waardering voor initiatieven waarbij monumenten een nieuwe kans hebben gekregen en daardoor voor toekomstige generaties behouden kunnen blijven. 'Dit is een jaarlijkse onderscheiding voor het meest geslaagde 'voorbeeld' project waarbij een monument aan een nieuw leven kan beginnen doordat het een nieuwe, (min of meer) publieke functie heeft gekregen en waarbij het monumentale karakter van het pand wordt geëerbiedigd', aldus Bart Bleker, lid van de Raad van Bestuur van Bouwfonds.

Meer informatie, de voorwaarden voor deelname en een inschrijfformulier zijn onder andere te vinden op de sites www.bouwfonds.nl, www.openmonumentendag.nl, en www.stichtingncm.nl.

Noot voor redactie,